2019-03-23

– Teknologien har forandret kolossalt mye

Konserndirektør i Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen, mener dagens raketteknologi legger til rette for «ny banebrytende forskning». Det kom frem da den populære tech-podcastserien «Teknologi. Av og for mennesker» besøkte Andøya.


Denne våren besøker tech-entusiast, Christian Brosstad, Andøya Space Center i tech-podcastserien «Teknologi. Av og for mennesker». I podkasten møter han konserndirektør i Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen, som drar oss gjennom noen raske tiår med teknologiutvikling i rakettfart.

Romvirksomhet betegnes ofte som den fjerde industrielle revolusjon (Industry 4.0). Den stadig økende digitaliseringen av verden krever stadig større datamengder og forbedret kommunikasjonsmuligheter.

Regjeringen har varslet at en ny romstrategi vil bli lagt fram i løpet av 2019, men allerede nå brukes Andøya Space Center særlig til forskning. Sentralt i dagens romfartsforskning er man i dag kan laste ned betydelig større datamengder enn tidligere, og at man kan gjøre målinger på såkalt finskala, utdyper:

– For bare noen år tilbake kunne vi ha et målepunkt for hver kilometer raketten passerte gjennom atmosfæren, mens vi i dag kan ha meteroppløsning. Det gjør at man får langt mer vitenskapelig data og kan gjøre ny banebrytende forskning på grunn av ny teknologi, sier Enoksen.

– Men de aller siste årene har vi gått fra en analog verden til en digital verden, som har forandret dette kolossalt, sier han, og snakker da om det dagens teknologi muliggjør.

Podkastepisoden er laget av konferansegründerne Oslo Business Forum og teknologiselskapet Atea.