2018-06-01

- Se på endringene som muligheter

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke en teknologisk utdannelse til, sier markeds- og kommunikasjonssjef for Ateas region nord, Ida Bondø Lee-Wright. Hun oppfordrer unge som står overfor et karrierevalg til å tenke på mulighetene fremtidens samfunnsendringer gir.

Caroline Svae Markedskoordinator

Samfunnet vi lever i er i radikal endring, og mange yrkesgrupper og sektorer har allerede merket seg hvordan digitalisering og effektivisering endrer behovene.

Lee-Wright er opprinnelig utdannet journalist, og har jobbet mange år i reklamebransjen, to områder som særlig har opplevd endringer i møte med internett. Noen dører lukker seg, men teknologi er også en universalnøkkel som åpner mange nye. Det synes Lee-Wright er spennende:

– Samfunnet står ovenfor mange endringer i nær fremtid. Vi er inne i nok en teknologisk revolusjon, og selv vi som jobber med teknologi, vet faktisk ikke hva som trengs i fremtiden. Det vi vet, er at vi behøver folk som har god teknisk grunnforståelse og som kan koble dette opp mot samfunnsutfordringer og -endringer, sier Lee-Wright.

”Noen dører lukker seg, men teknologi er også en universalnøkkel som åpner mange nye”

Mange bransjer opplever radikale endringer i forbindelse med digitalisering. Hva vet du nå, som du gjerne skulle visst før du begynte på studiene?

– Hvor viktig det er med en grunnleggende forståelse av bedrifts- og samfunnsøkonomi og hvordan man kan benytte dette i mange ulike sammenhenger nesten uavhengig av hvilken type jobb man ender opp med.

”Min «baby» er miljø, og hvordan vi kan benytte teknologi i kampen mot forurensing og miljøutfordringer”

Hva er det beste rådet du har fått og hvem ga det?

– Det er egentlig ikke et råd som sådan, men jeg hadde en kunde som hadde tro på meg og tok til orde for meg i et møte med min sjef. Dette var da jeg fremdeles var ganske fersk i reklamebransjen. Det var Jørund Ofstad, daværende avdelingsleder i DNB. At han både «backet» meg opp og satte høye forventningskrav til meg for drøye åtte år siden, har nok bidratt til at jeg har satset ekstra og turt å stikke meg frem i ulike sammenhenger.

Hvordan tenker du at din bransje kan være et spennende karrierevalg for ungdom som skal velge seg en utdanning og senere et yrke?

– Vi vet at teknologi er en driver når det gjelder utforming av byer, samfunnet og mye av det som skjer i verden. Teknologi benyttes innen både helsevesen og utdanning. Men for meg er min «baby» miljø, og hvordan vi kan benytte teknologi i kampen mot forurensing og miljøutfordringer. Det jobbes med å utvikle roboter som skal rense sjøen for plast. Applikasjoner som lar bedrifter donere/selge mat rimelig, bidrar til å bekjempe matsvinn. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke en teknologisk utdanning til.