- Se på endringene som muligheter

Reportasje 2018-06-01
– Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke en teknologisk utdannelse til, sier markeds- og kommunikasjonssjef for Ateas region nord, Ida Bondø Lee-Wright. Hun oppfordrer unge som står overfor et karrierevalg til å tenke på mulighetene fremtidens samfunnsendringer gir.
Caroline Svae
Markedskoordinator

Samfunnet vi lever i er i radikal endring, og mange yrkesgrupper og sektorer har allerede merket seg hvordan digitalisering og effektivisering endrer behovene.

Lee-Wright er opprinnelig utdannet journalist, og har jobbet mange år i reklamebransjen, to områder som særlig har opplevd endringer i møte med internett. Noen dører lukker seg, men teknologi er også en universalnøkkel som åpner mange nye. Det synes Lee-Wright er spennende:

– Samfunnet står ovenfor mange endringer i nær fremtid. Vi er inne i nok en teknologisk revolusjon, og selv vi som jobber med teknologi, vet faktisk ikke hva som trengs i fremtiden. Det vi vet, er at vi behøver folk som har god teknisk grunnforståelse og som kan koble dette opp mot samfunnsutfordringer og -endringer, sier Lee-Wright.

”Noen dører lukker seg, men teknologi er også en universalnøkkel som åpner mange nye”

Mange bransjer opplever radikale endringer i forbindelse med digitalisering. Hva vet du nå, som du gjerne skulle visst før du begynte på studiene?

– Hvor viktig det er med en grunnleggende forståelse av bedrifts- og samfunnsøkonomi og hvordan man kan benytte dette i mange ulike sammenhenger nesten uavhengig av hvilken type jobb man ender opp med.

”Min «baby» er miljø, og hvordan vi kan benytte teknologi i kampen mot forurensing og miljøutfordringer”

Hva er det beste rådet du har fått og hvem ga det?

– Det er egentlig ikke et råd som sådan, men jeg hadde en kunde som hadde tro på meg og tok til orde for meg i et møte med min sjef. Dette var da jeg fremdeles var ganske fersk i reklamebransjen. Det var Jørund Ofstad, daværende avdelingsleder i DNB. At han både «backet» meg opp og satte høye forventningskrav til meg for drøye åtte år siden, har nok bidratt til at jeg har satset ekstra og turt å stikke meg frem i ulike sammenhenger.

Hvordan tenker du at din bransje kan være et spennende karrierevalg for ungdom som skal velge seg en utdanning og senere et yrke?

– Vi vet at teknologi er en driver når det gjelder utforming av byer, samfunnet og mye av det som skjer i verden. Teknologi benyttes innen både helsevesen og utdanning. Men for meg er min «baby» miljø, og hvordan vi kan benytte teknologi i kampen mot forurensing og miljøutfordringer. Det jobbes med å utvikle roboter som skal rense sjøen for plast. Applikasjoner som lar bedrifter donere/selge mat rimelig, bidrar til å bekjempe matsvinn. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke en teknologisk utdanning til.

 

Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer