2018-06-06

- Prøv alltid det du leser om

Tsjekkiske Matous Rokos begynte sin rådgiverkarriere mens han fortsatt gikk på ungdomskolen. Det er interessen for teknologi som har drevet han hele veien, og som førte til jobb som arkitektleder for skyløsninger i Atea.

Caroline Svae Markedskoordinator

Hvordan utdanning og yrkesbakgrunn har du?

Kortversjonen er at jeg droppet ut av studiene, fordi jeg lærte mer ved å bare være nysgjerrig.

Langversjonen starter med at jeg helt fra syvårsalderen, har jeg vært fascinert av alt som er datarelatert. Det førte senere til at jeg valgte retningen "Application of Personal Computers" på ungdomsskolen. Jeg eksperimenterte også på egenhånd, noe som førte til at jeg fikk ta flere universitetsfag. Mens jeg fortsatt gikk på ungdomsskolen, begynte jeg å jobbe som Freelancer, og var rådgiver for Active Directory, Hyper-V og VMware.

”Mens jeg fortsatt gikk på ungdomsskolen, begynte jeg å jobbe som Freelancer, og var rådgiver for Active Directory, Hyper-V og VMware”

På universitetet hadde jeg lærere som enten hadde jobbet i bransjen for 30 år siden, eller som var helt nyutdannede og manglet praktisk erfaring. Heldigvis hadde vi bare undervisning om morgenen og på kvelden, så jeg kunne fortsette som rådgiver ved siden av. Litt senere ble jeg kontaktet av et selskap hvor jeg fikk jobb som infrastrukturkonsulent med fokus på tjenesteprosesser og automatisering. Sky-tiden startet like etter, og vi var blant de første selskapene som tok dette ut i det tsjekkiske markedet.

Jeg ble MVP (Most Valuable Proffesional) for Microsoft Azure, holdt presentasjoner og skrev artikler. Etterhvert virket det tsjekkiske markedet litt for lite, og jeg begynte å se etter neste karrieretrinn. Jeg hadde tilbud fra forskjellige steder, men jeg ønsket å videreutvikle min tekniske kunnskap, og lastet derfor opp CV-en min på et britisk nettsted med fokus på IT-jobber. Min tanke var at «kanskje noen vil ringe». Jeg fikk over hundre tilbud. Til slutt valgte jeg én. Jeg var der en liten stund, men det var mye uenighet internt i selskapet, og lite balanse mellom jobb og privatliv. Heldigvis ble jeg kontaktet av en dyktig rekrutterer som virkelig brydde seg om min karriereutvikling. Etter litt kartlegging og intervjuer begynte min Atea-karriere.

Beskriv din nøkkelkompetanse:

Som teknisk arkitekt har jeg hatt fokus på uavhengige programvareleverandører og deres transformasjon til skalerbare løsninger. Senere har omfanget økt, og nå har jeg fokuset på våre skyrelaterte tilbud, skalerbare forretningsmodeller og tjenester. Selvfølgelig er jeg også involvert i å hjelpe kundene med deres sky-strategi.

Hvis du kunne velge igjen, hvilke emner/studier ville du ha valgt?

Sannsynligvis ikke noe IT-relatert, men kanskje juss eller historie. Jeg vil fortsatt jobbe med IT, men det hadde vært fint med en utdannelse innen det feltet i tillegg. Mange mennesker jobber med noe helt annet enn det de studerte. IT-eksperter bør ikke stole blindt på utdannelsen, men heller være selvlærte og prøve nye ting. Kunnskapen du fikk fra IT-utdannelsen for noen år siden, er ikke særlig relevant i dag. Du kan ha en utdannelse innen hvilket som helst felt, men det er viktig å fortsette å lære nye ting på egenhånd på daglig basis også.

”Du kan ha en utdannelse innen hvilket som helst felt, men det er viktig å fortsette å lære nye ting på egenhånd på daglig basis også”

Hvordan holder du deg oppdatert i bransjen?

Som MVP for Microsoft har jeg direkte samspill med Microsofts produktgruppe i Redmond, og det får jeg stor nytte av. Teknologiblogger, og andre sosiale nettverk hjelper også. Hvis jeg skal gi én anbefaling til andre, så vil det være å følge relevante personer i bransjen, som programledere, ingeniører, MVPs og andre. Desto viktigere: Prøv alltid det du leser om.

Hvilke trender tror du vil påvirke bransjen over tid?

Selv om det er litt klisjé å snakke om IoT og selvkjørende biler, er vi på vei dit. Jeg ser frem til avansert automatisert kjøring. Automatisering er det feltet som limer alt sammen. Det er ikke bare en trend fordi alle snakker om det, men fordi det er viktig og dekker så mye i vår bransje. For meg er det spennende å se hvordan automatisering utvikler seg og hvilke metoder og verktøy som brukes. Det er en pågående trend og kan bare ledsages av mer bruk av maskinlæring, kognitive tjenester og kunstig intelligens generelt.