2018-12-05

GDPR-mannen

I henhold til den nye personvernforordningen, GDPR, skal alle virksomheter ha et eget personvernombud som vedlikeholder løsningen. Vi tok en prat med Ateas ombudsmann, Jonas Dahl Spiris.

Caroline Svae Markedskoordinator

Utdanning og yrkesbakgrunn:

Etter videregående fikk jeg muligheten til å jobbe med kundestøtte for IBM i Dublin. Der fikk jeg etterhvert også jobbe med analyse av kundeundersøkelser, utarbeidelse av kvalitetstiltak, i tillegg til å ha personalansvar.

Etter to år hos IBM i Dublin, søkte jeg på en stilling innen e-handel hos Atea. Jeg endte derimot opp med å bli tilbudt en annen rolle i selskapet; ansvarlig for klienter i avdelingen for intern IT. Opp gjennom årene har jeg fått ansvar for stadig flere tjenester internt.

Nå jobber jeg som personvernombud i Atea. Det betyr at jeg jobber aktivt med informasjonssikkerhet og personvern av våre kunder, leverandører og medarbeidere i henhold til den nye personvernforordningen. Fremover skal jeg også delta på ulike kurs i ISO 27001 for å bygge på kompetanse som skal støtte vår driftsorganisasjon.

”Etter to år hos IBM i Dublin, søkte jeg på en stilling innen e-handel hos Atea. Jeg endte derimot opp med å bli tilbudt en annen rolle i selskapet”

Beskriv din nøkkelkompetanse:

  • Løsningsorientert: Jeg finner løsninger på problemer og vanskelige oppgaver, noe som er ekstremt viktig i vår bransje.
  • Positiv: Jeg er positiv av natur. Det ser jeg gir meg en stor fordel når jeg står foran vanskelige oppgaver. Da hjelper det ikke å tenke negativt.
  • Nysgjerrig: Jeg liker å utforske nye ting. Alt fra å få mer kunnskap om ulike produkter, til å prøve nye løsninger og bli utfordret til å tenke nytt. Vår bransje er i stadig endring, så det er viktig å følge med.

Dersom du kunne valgt på nytt, hvilke fag/studier ville du valgt?

Jeg angrer ikke på at jeg begynte å jobbe i IT-bransjen. Hvis jeg ikke hadde jobbet med IT, hadde jeg nok fortsatt innenfor hotell- og restaurantbransjen, som jeg jobbet i da jeg fortsatt var i tenårene.

Hvordan holder du deg oppdatert i bransjen?

I Atea har jeg mange gode kollegaer som jobber med personvern og informasjonssikkerhet. Vi har god dialog mellom oss og deler ofte informasjon. Ellers følger jeg med på nyheter fra Gartner, og leser fagartikler fra bransjesider som Digi og Computerworld.

”Jeg tror det kommer til å være mer fokus på personvernvennlige tjenester fremover”

Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?

Jeg tror det kommer til å være mer fokus på personvernvennlige tjenester fremover. Disse er basert på innebygd personvern og samler inn så lite personopplysninger som mulig. Jeg tror også vi vil se mer av en trend som Gartner «Security moves to the cloud.» Det betyr at flere bedrifter vil oppdage at sky og hybrid sky er en tryggere måte å beskytte data på. Jeg tror at terskelen for å flytte data til skyen kommer til å bli enda lavere nå som Microsoft bygger datasenter i Norge.