2018-12-10

Fredsprisvinneren Dr. Denis Mukwege: – Vær ikke stille når menneskene lider

Mineraler som brukes i produksjon av IT-utstyr utvinnes ofte under slavelignende forhold, og kvinner blir voldtatt i tusenvis. Dr Denis Mukwege har jobbet i 20 år for å stoppe brutaliteten. – IT-bransjen må gå sammen og med sine kunder kreve mineraler ‘free of blood’, oppfordrer han.

Kvinnen var tilbake, svært såret etter en brutal voldtekt. Dr. Denis Mukwege, overkirurg på Panzis sykehus i DR Kongo, hadde møtt henne noen år tidligere. Også da hadde hun søkt hjelp etter å ha blitt utsatt for seksuell vold. Denne gangen tok hun barnet hennes med seg, også hun var alvorlig skadet.

Møtet med kvinnen og datteren hennes tente en gnist, eller snarere en brann, hos Dr. Mukwege. Han kunne ikke lenger behandle alle kvinner som kom til ham for omsorg etter å ha blitt utsatt for seksuell vold.

– Jeg følte at jeg måtte finne ut hvorfor de var. Og på alle måter prøve å få slutt på det.

 

”Så lenge de fortsetter å kjøpe produkter som inneholder konfliktmineraler, vil krigen og volden fortsette.”

— Dr. Dennis Mukwege


Reddet tusenvis

Dr. Mukwege har reddet livet til tusenvis av kvinner traumatisert av seksuell vold, og er dypt engasjert i å stanse årsakene til volden som har ødelagt menneskeliv og hele samfunn i flere tiår.

Da han i 1999 bestemte seg for å kjempe mot grusomheten av ofrene han i så mange år tatt vare på eller sett dø, visste han hvorfor alle disse kvinnene ble voldtatt. Men han og hans kolleger la merke til at alle kom fra områder der det var gruvedrift. Det tok det ikke lang tid før innsikten nådde ham: den seksuelle volden ble brukt som et våpen i krig i gruveområder. Mineraler som utvinnes der, brukes hovedsakelig i produksjon av datamaskiner, mobiltelefoner og annet IT-utstyr.

Kjøpere av IT-produkter har makt

Atea møtte ham i Almedalen sommeren 2018 (Sveriges motsvar til Arendalsuken red.anm.), hvor han deltok på i Atea Sustainability Forum. Hans tilstedeværelse i den store kongresshallen gjorde et dypt inntrykk på publikum, publikums beundring var nesten til å ta og føle på.

Hans budskap er tydelig og veldig viktig.

– For å stoppe volden må IT-bransjen og IT-kjøperen forstå hva som skjer og slutte å kjøpe produkter produsert med mineraler som er utvunnet under disse forholdene.


Seksuell vold splitter samfunn

Selv om han understreker at kjøpere av IT-produkter har et ansvar, handler det ikke om å skylde på dem. De fleste som kjøper en datamaskin eller en telefon har ingen anelse om at deler av produksjonen kan knyttes til ødeleggelsen av menneskeliv og landsbyer. Nå ønsker han spre den kunnskapen:

– Seksuell vold er et veldig effektivt våpen. Det påvirker ikke bare individer både fysisk og mentalt, men sprlitter hele samfunnet. Mennene er så berørt av dette at de ofte forlater landsbyen for å søke anonymitet, forlater kvinner alene med barna og brukes som arbeidskraft i gruvene under slaveforhold.

 

”Seksuell vold er et veldig effektivt våpen. Det påvirker ikke bare individer både fysisk og mentalt, men splitter hele samfunnet.”

— Dr. Dennis Mukwege

Alle må åpne øynene

Alle mineraler som utvinner for produksjon av IT-utstyr er heldigvis ikke knyttet til denne typen konflikt. Det er mulig å finne mineraler som er «free of blood» og «free of rape», påpeker Mukwege. Men det krever at aktører i hele forsyningskjeden, fra produsent til kunde, får øynene med hva som skjer og begynner å stille krav.

Hvilket ansvar har kjøpere av IT-produkter?

– De har et stort ansvar. Så lenge de fortsetter å kjøpe produkter som inneholder konfliktmineraler, vil krigen og volden fortsette. Samtidig har de også mye kraft. Hvis de går sammen og begynner å bidra leverandører, kan de bidra til en endring.

Selv om det er lett å unngå konfliktmineraler i teorien, er det ikke veldig lett å gjøre det i praksis. I dag er det sjeldent mulig å spore alle komponenter i en datamaskin, så det er ofte umulig å si hvor mineralene som brukes i produksjonen kommer fra.

– Hvis du bare ser på det siste leddet i verdikjeden hos forhandleren, vil du aldri finne ut hvordan produksjonen har blitt gjort. Du må se helt tilbake til fabrikken og hvor de kjøper materialer, sier Dr. Mukwege.

Hva vil du si til IT-bransjen?

– Jeg er sikker på at selskaper med forente styrker kan gjøre en forskjell. Derfor er initiativer som ASF veldig gode, som fører sammen aktører og virkelig gjør noe for å prøve å forandre situasjonen.

– Om dere kombinerer kreftene, kan vi få slutt på dette. Dere er sterke, dere kan gjøre en forskjell. Ikke vær stille når menneskeheten lider, ber han.