2019-01-03

Fem trinn for å bli mer miljøvennlig

Som IT-sjef er det mye du kan gjøre for å gjøre bedriften din mer miljøvennlig. Her gir Atea Globals bærekraftsleder Andreas Rydell fem nyttige tips. Det handler ikke bare om valg av nytt IT-utstyr, men også om hva du gjør med det gamle.

Johan Bentzel Journalist
 1. Velg miljømerkede produkter 
  Det er et hav av miljøetiketter for IT-produkter. Å holde oversikt over alle og forstå hva de betyr kan være en utfordring.

  – I Atea anbefaler vi at du ser etter Epeat, Energy Star og TCO Certified, som dekker ulike områder og sikrer at du får et produkt med god etisk standard, sier Andreas Rydell.

 2. La produktene dine få et annet liv
  Når du bestiller et nytt produkt, har du sannsynligvis et gammelt du vil erstatte. I fire av fem tilfeller, kan den gamle datamaskinen bli gjenbrukt, og sannsynligheten øker jo raskere du sender den inn til en gjenbrukstasjon. Bruk aktører som kan gi IT-maskinvaren et nytt liv i en annen virksomhet – og som også kan resirkulere IT-utstyr på en miljømessig forsvarlig måte. Ateas tjeneste Goitloop er en slik måte.

  – Det er alltid en risiko for at informasjonen på harddisken kommer i feil hender, men hvis du overlater det til oss, sikrer vi at all informasjon er slettet og datamaskinen er helt ren og fri fra firmalogoer før den blir videresendt. Hvis utstyret er ødelagt, vil vi sikre at komponenter og materialer blir resirkulert så mye som mulig, sier Andreas Rydell.

 3. Smart å koordinere leveranser
  Hvis du har kjøpt en ny, miljømerket datamaskin og levert inn den gamle til gjenbruk, kan du gjøre en annen miljømessig innsats ved å koordinere leveransen med andre ordrer i selskapet og dermed redusere antall transporter.

  – Hvis du har med overlegg bestilt en miljøvennlig datamaskin, er det lurt å ikke bestille en individuell transport for den. Kanskje du kanskje må vente noen dager på produktet, men det kan være verdt det. Det er mange aktører som kan hjelpe deg med å koordinere transporten, vi er en av dem, sier Andreas Rydell.

 4. Velg miljøvennlig energi
  Alt IT-utstyr trenger strøm for å virke. I dag kan du inngå avtale om miljøvennlig elektrisitet med et bredt spekter av strømfirmaer som tilbyr dette som et eget alternativ.

  – Jeg anbefaler å kjøpe fornybar energi, som også opprinnelig er merket med hvor det kommer fra. Det handler om sol, vind og vann, sier Andreas Rydell.

 5. Ta vare på tingene dine!
  Du kan aldri helt unngå å bruke utstyret ditt, men dersom du tar vare på tingene dine, vil de vare lenger. I tillegg kan muligheten for gjenbruk økes.

  – Det kan være så enkelt som å ha et cover på telefonen eller ha datamaskinen i en pc-veske. Selvfølgelig bør du også rengjøre utstyret regelmessig. Kanskje det høres trivielt ut, akkurat som med strømmen, men det er viktig, og jeg har ofte savnet disse tipsene i lignende lister, sier Andreas Rydell.
Tre miljøtiltak du kan gjøre med det samme:
 1. Kontakt Atea for å lære mer om hvordan Atea kan hjelpe deg i ditt miljøarbeid.
 2. Returnér 100% av ditt tekniske utstyr. Spør oss gjerne om hvordan vi jobber med livssyklusstyringen av IT-produkter.
 3. Bruk Ateas goITloop-tjeneste, som hjelper deg med å gjenbruke IT-utstyret ditt trygt og sikker både med hensyn til miljøet, og informasjonen din.
Kjapt forklart: miljømerking av IT-utstyr

Epeat rangerer produkter basert på miljøets ytelse, mens Energy Star styrer produktets energieffektivitet. TCO Certified, styrer også sosiale faktorer, som at fabrikken har gode forhold for sine ansatte.