2017-03-08

– Vi må transformere for å levere

Forretningsutvikler for velferdsteknologi, Marthe Dyrud, er plukket ut som en av Norges 50 fremste IT-kvinner av en jury ledet av Abelia. Selv er hun ikke så opptatt av roller og titler, men av samskapning.

Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar
Bilde: Hanne Pernille Andersen

8. mars annonserte Abelia 50 av Norges beste kvinnelige teknologer innenfor privat sektor. Målet med kåringen er å vise frem flere kvinnelige forbilder i en bransje der 76 prosent av de ansatte og 84 prosent av lederne er menn, skriver Dagens Næringsliv. På listen over Norges 10 beste kvinnelige fagfolk på teknologi står vår egen Marthe Dyrud. Dyrud har de to årene bygget opp satsningsområdet velferdsteknologi i Atea fra bunnen av.

Hvorfor er du en av Norges beste kvinnelige teknologer?

– Noen har sett jobben vi har gjort. Jeg har vært synlig i Atea ikke bare som leder, men også fordi jeg går ned på detaljnivå og er involvert i prosessene. Men, jeg har også hatt et godt og sterkt team, og det er mange i Atea som godt kunne vært med i kåringen og som jeg vil dele den med.

Hun legger til at det handler ikke nødvendigvis om å bevise for andre at man er flink fordi man er jente, men å kunne spille på lag. Det er kompetanse som kommer først, ikke kjønn.

– De siste årene har ikke kommet gratis, det har vært beinhard jobbing hvor vi i teamet har jobbet strukturert og målbevisst for å bygge opp velferdsteknologi i Atea, og vi har utfylt hverandre godt. Øyvind Rusten har en enorm kunnskap og kompetanse og er en fantastisk IT-arkitekt. Derfor har vi kommet så langt på kort tid, sier Dyrud.

Først verdi, ikke teknologi

Særlig i samtaler med helsesektoren har ulike roller vært viktig. Dyrud trekker frem Atea-sykepleier Tove Toppaas som eksempel på hvordan man har bygget opp med fagkompetanse. Siden hun ble ansatt i 2016 har Atea fått en sykepleier i Buskerud, Vestfold og Telemark og er nå i gang med å få inn en tredje sykepleier i region Nord.

– Dette styrker kompetansen vår, de har unik erfaring på hvordan helsesektoren tenker og jobber. Dette er en endring i Atea, vi må endre hvordan vi jobber ut mot våre kunder. Det handler om å transformere: Vi kan ikke bare toge inn kvinner og menn i dress, vi må se hvem vi ønsker å adressere og tilpasse kommunikasjonen.

Sykepleierne stiller med faglig bakgrunn, og spiller sentrale og viktige roller i videreutvikling av velferdssatsingen i Atea.

– Vi må forstå behovene, skape en relevans og snakke om verdier, ikke teknologi. Skal vi bruke teknologi til å gjøre en forskjell må vi fortsatt snakke med beslutningstakere, men også involvere helsepersonell og brukere.

Hvorfor skal kvinner inn i teknologibransjen?

– Det er viktig med mangfold og vi har mye å lære av hverandre - så blir det bedre miljø ved en blanding av kjønn. La oss også snu litt på det: hvorfor trenger man menn i helsesektoren? Fordi vi utfyller hverandre og ser verden på ulike måter som igjen vil påvirke på arbeidshverdag positivt. Hadde vi satset alt på teknologer hadde vi nok utspilt vår rolle ganske fort.

Er du en teknolog?

– Nei. Men jeg er løsningsorientert, nysgjerrig og en lagspiller.

Om kåringen:

Kåringen er basert på at Abelia inviterte til en åpen nominasjonsrunde og fikk inn 400 nominasjoner.

Juryen besto av administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge, administrerende direktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad Media, forsker Anne Grethe Solberg ved Arbeidsforskningsinstituttet, leder Kristine Hofer Næss i Oda-Nettverk og administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.