2017-02-28

Krasjkurs i koding og IoT med Atea Norge og Micro:Bits

– Eg føle meg så smarte, utbryter en deltager når han blir slått av sin egen-programmerte Micro:Bit i spillet stein, saks, papir. Det er harde kår på kodekurs arrangert av Atea og Lyse Energi.

René Lobekk Reinertsen
René Lobekk Reinertsen Løsningsrådgiver, Atea

Atea og Lyse AS har invitert deltagere på LyseLAN i Stavanger til krasjkurs i koding, eksperimentering og teknologisk boltring med Micro:Bits for de med begynnende interesse for koding.

Det var Lyse som rådførte seg med Atea. De skulle holde arrangere LyseLAN, en større aktivitetshelg som vektlegger innovasjon og teknologi for unge hoder. Nå ville de vite om hvordan de kunne holde et introduksjonskurs om koding og programmering. Atea foreslo Micro:Bit og en av de flere lærerne i Ateas nettverk som jobber med pedagogisk tilnærming til koding, Espen Clausen fra Grinde skole i Tysvær kommune som dagens kursinstruktør.

Har du møtt Micro:Bit?

– Å lære å kode er en spennende måte å bli introdusert til teknologien som finnes bak den glossy og brukervennlige overflaten dagens barn og unge er vant til. Enten enn lærer å kode spill, nyttige eller unyttige programmer, kontrollere eller roboter, så er det en trygg og motiverende arena, der en kan prøve og feile innenfor sikre rammer, sier Clausen.

Kodekursets deltagere er i alderen 12-30 år. Forhåndskunnskaper er ikke nødvendig. I to timer vil de få ulike oppgaver, som å lære å lage et trafikklys og i tillegg teste Micro:Bit til ulike eksperimenter.

Gunnar Crawford fra Lyse Innovasjon ønsker velkommen og håper deltakerne blir inspirert til å delta på deres kommende arrangement Lyse Ideer/Ungt entreprenørskap.

Clausen introduserer Micro:Bit, noen av funksjonene som kan kodes, og hvilke språk enheten kan kodes på. Den første oppgaven er å lage kildekode til et stein, saks, papir-spill, som så ble kompilert – oversatt – til et kjørbart program (maskinkode) og lastet over på Micro:Biten for å kjøre spillet.

– Micro:bit er en god og lett tilgjengelig plattform for programmering av objekter, som det etterhvert finnes mye spennende ekstrautstyr til og tilhørende eksperimenter. Små elektriske installasjoner eller roboter kan bli skapt av det enn måtte ha for hånden, sier Clausen.

”– Å lære å kode er en spennende måte å bli introdusert til teknologien som finnes bak den glossy og brukervennlige overflaten dagens barn og unge er vant til.”

Koding i fri dressur

Atea valgte Micro:bit nettopp fordi den er lett å håndtere med uerfarne programmeringsfingre. Den lille datamaskinen er bare en av rekke ulike kode- og programmeringsverktøy Atea distribuerer. Mye av dette utstyret rettes mot skoler, hvor elevene lærer enkel programmering de kan få bruk for i hverdagen, uavhengig av om elevene planlegger en karriere innen programmering.  

Svært mange av deltakere tar stein,saks,papir-oppgaven på strak arm, mens noen trenger litt veiledning. Det er dessuten noen som på eget initiativ oppdager at de kunne programmere Micro:Biten til å risteaktivere spillet, i stede for at man må trykke knappen som de var instruert til å bruke som «trigger». Instruktøren synes dette er helt topp - de er i gang med egen koding. 

Litt kode-smartere

Etter at de hadde fullført spillet åpner kursdeltagerne Inventors kit-esken de har fått utdelt fra Atea for neste oppgave: Nå skal de programmere et trafikklys ved bruk av brødbrett/koblingsbrett, en ledning og LED-lys. Clausen deler kodeforslag og hvordan lysene skal kobles til. De fleste følger instruksjonene, men også denne gangen er det deltakere som kommer på egne idéer og programmerer Micro:Biten til å være et discolys med ulike farger på forskjellige intervaller. 

Kursholdere Clausen og Crawford avslutter seansen med å si at deltagerne kan ta med seg Micro:Bit og Inventors Kit med seg hjem til stor applaus.

23 deltagere har bevist at man ikke trenger være Norges svar på Petter Northug i programmering for å lykkes, men etter to timers krasjkurs har man kanskje blitt litt mer smarte enn om man skulle vært kurset foruten.

Hva er Micro:Bit:

Micro:Bit er en liten programmerbar datamaskin, produsert av BBC. Rimelig (omtrent 200 kroner) og lett anvendelig har den fått stor oppmerksomhet siden lanseringen i 2015. Datamaskinen kan blant annet måle akselerasjon, har kompass, en LED-matrise og trykk-knapper. Dette og at den enkelt kan kobles til andre gjenstander som finnes i de fleste hjem gjør den til et morsomt og lærerikt verktøy som trigger nysgjerrigheten og kreativiteten og yngre så vel som voksne teknologiinteresserte.

Vil du vite mer om makerspace og programmering for skole? Kontakt oss, da vel!