2017-03-09

Har du møtt AV1?

Andrew Rhodes Leder for nasjonal skolesatsing

 

  • Navn: AV1 er robotnavnet mitt, men kall meg gjerne noe annet.
  • Født: 2015
  • Høyde: 27 centimeter
  • Vekt: 945 gram
  • Pris: Se prisinformasjon her
  • Mål: Hjelpe langtidssyke ut av ensomhet
  • Bosted: Snart på en skole nær deg.
  • Gründerselskapet bak: No Isolation, med grunnleggerne Karen Dolva, Marius Aabel og Matias Doyle.

Du synes kanskje jeg ser kjent ut? Jeg har vært i Shifter, Dagens Næringsliv, TV2, og i Aftenposten. Jeg har til og med møtt Kronprins Haakon hele to ganger!

Får langtidssyke ut av ensomhet

Til vanlig pleier jeg være stedfortreder de dagene hvor eieren min, Jonas, ikke kan være der selv. Jonas er 13 år og har leukemi. Ofte er det mange uker av gangen han ikke kan gå på skolen, eller gå ut i det hele tatt. Selv om han har skolebøkene, er det dessuten ganske ensomt og Jonas savner vennene sine, verdens snilleste lærer og selv kjedelige mattetimer. Det er faktisk sånn at ingenting blir kjedeligere enn å ligge i sengen mange uker i strekk.

De dagene Jonas er borte fra skolen er jeg hans ører, øyne og munn gjennom 4G-nett og trådløst nettverk. Et kamera gjør at jeg får med meg alle de tingene som skjer i klasserommet og sender det videre til eieren min der han er. En app lar Jonas styre hvilken retning jeg skal  se, og snakke til de rundt meg. Fra sengen får Jonas med seg alt som skjer for jeg kan snu hodet 360 grader.

”De dagene Jonas er borte fra skolen er jeg hans ører, øyne og munn gjennom 4G-nett og trådløst nettverk.”

Noen ganger kommer Jonas med vitser eller kommentarer ikke alle skal høre. Til det har appen en egen hviskefunksjon, slik at jeg kan si ting skikkelig lavt til den jeg sitter ved siden av. Dersom Jonas vil si noe til hele klassen, har jeg en lyspære i pannen som markerer at jeg rekker opp hånden. Slik kan Jonas svare på spørsmål sånn som de andre elevene.

Med 4G og batteri

Jeg har batterier som varer i omtrent 8 timer, altså en vanlig skoledag. Jeg er ikke avhengig av WiFi og er ikke tung, så jeg blir gjerne med ut i skolegården, på mopedturer, bursdagsselskaper eller henging på hjørnet. Jeg fikk et skate-klistremerke på den ene siden da jeg ble med bestevennene til Jonas på sommerferie som er ganske fett. Jeg liker kort sagt det meste, men ikke for å være firkanta, akkurat når det kommer til ballspill trives jeg aller best på sidelinjen.

Sikkerhet i høysete

Mange spør om jeg er sikker. Sikkerhet er faktisk premisset for min funksjonalitet, som gründerne som fant meg opp pleier å si, så det er jeg sikker på at jeg er. Det betyr at ingen kan lagre, hente ut eller bruke informasjon jeg får av en AV1-bruker eller de rundt meg.

”Ingen kan lagre, hente ut eller bruke informasjon jeg får av en AV1-bruker eller de rundt meg.”

Når jeg blir tatt i bruk opprettes en personlig brukerkonto. For å få tilgang til appen må man logge inn med passord og brukervilkårene må godkjennes av en foresatt. Personopplysningsloven sier at jeg ikke er i strid med gjeldende lovverk

Her kan du lese mer om hensyn til personvern.

Litt mindre isolert

Før grudde Jonas seg litt til å gå på skolen etter veldig lange sykehusopphold, fordi det hadde skjedd mye i vennegjengen han ikke hadde fått med seg. Nå vet vennene hans litt bedre hvordan Jonas har det, og kanskje viktigst av alt, når det passer best å komme på besøk.

Vil du vite mer om AV1?