2016-04-15

Utenfor boksen

Han omtaler seg selv som nysgjerrig og higer etter å tilegne seg ny kunnskap. Samtidig er han opptatt av å se det store bildet i forretning. Disse elementene har i stor grad preget arbeidslivet til Pål André Låhne, leder for Software Nasjonalt i Atea.

Eline Furuseth Kommunikasjonsrådgiver i Atea
Bilde: Atea AS

Han startet karrieren med å studere entreprenørskap, og lot seg fascinere av de som turte og klarte å starte opp for seg selv. Masteren – hvor valget stod mellom siviløkonom og markedsføring – ble tatt innenfor sistnevnte fordi Pål André følte det var veldig ”han”.

- Jeg er interessert i mennesker, trives med å være kreativ og synes det er morsomt å utfordre meg selv. Og, uten å virke selvgod, er dette egenskaper jeg mener er viktige å ha for oss som jobber i IT-bransjen i dag.

Gründeren

Nettopp disse egenskapene er grunnen til at han etter noen år startet opp sitt eget selskap, sammen med en sivilingeniør.

- I alle rollene jeg har hatt, har jeg jobbet tett opp mot ingeniørmiljøer. Jeg tror at denne typen mennesker, sammen med en bakgrunn som min, er en sunn kombinasjon med tanke på å utfordre hverandre. Dette mener jeg er et godt grunnlag for å oppnå gode resultater.

Pål André var daglig leder i selskapet hvor forretningsideen var å sende fornuftig kvalitet på video over begrenset båndbredde. Sammen med Telenor FOU og NTNU utviklet de den første ”video on demand”-tjenesten til NextGenTel.

- For å få finansiert opp gründersatsningen benyttet vi ikke investorer, men bedrev konsulentvirksomhet ved siden av. Det var en hektisk periode i livet, men vi var unge, fremadstormende og så kun muligheter. Erfaringene fra denne tiden har vært, og er, uvurderlige.

Selskapet gikk bra, men det var svært tidkrevende. Til slutt falt valget på å selge seg ut og se fremover. Veien gikk etter hvert videre til Allianse, deretter Crayon, før Atea tilbød han en stilling som forretningsutvikler i 2013.

- Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Som nevnt er en av grunndriverne mine at jeg er interessert i å jobbe med mennesker. Atea er et stort system med mange ansatte, partnere og kunder. Jeg så derfor på dette tilbudet som en gylden sjanse for å kunne utvikle meg ytterligere.

Veien inn til software

Etter en stund i Atea ble Pål André spurt om å lede forretningsutvikler-teamet. Dette takket han ja til. Deretter tok det ikke lange tiden før han   ble tilbudt stillingen han nå har, leder for Software Nasjonalt.

- Et kjempespennende område, og en like spennende jobb! Software er en del av ”alt” rundt oss; TV, mobiltelefoner, oppvaskmaskiner, biler. Ikke minst er området i rivende utvikling, og vi får stadig mer ytelse ut av mindre.

Han fortsetter:

- Software har bidratt til å effektivisere prosesser innenfor mange områder og bransjer, noe som er svært positivt. På den andre siden kan nettopp dette med effektivitet brått bli ineffektivt. Vi har med mennesker å gjøre, og derfor bør det være gode samspillsregler: Når skal du være tilgjengelig? Hvordan bør du strukturere hverdagen din? Jeg hører innimellom at en ansatt først har sendt en kollega en e-post, ikke fått svar, og forsøkt å kontakte vedkommende på Skype. Ikke fått respons der heller, og deretter forsøkt å ringe. Plutselig står kollegaen han/hun har forsøkt å nå, ved siden av pulten hans/hennes. Vi blir så tilgjengelige med alle de forskjellige enhetene og løsningene, at vi fort kan bli distraherte. Dette påvirker effektiviteten.

En endringsreise

Det er en tid med store endringer i bransjen, og Pål André sin jobb går ut på å lede denne endringsreisen for Software-teamet.

- Jeg er like mye politiker som jeg er leder. Endringene må forankres, og alle må trekke i den samme enden av tauet. Hele bransjen står ovenfor endringer som antakelig er enda større enn hva vi ser konturene av nå. Jeg tror vi knapt kan se for oss hvordan hverdagen er om kun to-tre år. Å få være med på denne reisen, få påvirke den og skape butikk midt oppe i det, er utrolig moro og min grunnleggende motivasjon.

Software kommer i høy grad til å påvirke hvordan vi jobber i fremtiden, mener Pål André:

- Vi beveger oss stadig mer over i en retning hvor vi snakker om ”Software as a Service”. Det vil si at du tegner et abonnement til Atea hvor klienten, mobilenheten din, all software på enhetene, serviceapparatet rundt og kanskje også en finansieringsløsning, er inkludert. Du betaler en gitt sum hver måned for å ha dette tilgjengelig. Etter eksempelvis tre år kan du bytte alt utstyret, som da blir resirkulert, og motta nytt. Hele ”økosystemet” vil fungere mye bedre sammen.

Mer enn en vanlig jobb

Det å prestere er viktig for Pål André. Han er idrettsmann i bunnen, og egenskapene derfra har han i stor grad med seg på jobb.

- Det høres kanskje flåsete ut, men jobben er mer enn en vanlig jobb for meg. Jeg sammenligner den med sport. Vi på laget setter oss mål og gjør det vi kan for å nå disse sammen.

Til tross for hektisk timeplan, er prioritet én etter endt arbeidsdag middag og aktiviteter med familien. Pål André er skitrener for barna sine, og bruker flere kvelder i uken både i smørebua, som sekundant og tilrettelegger.

- Jeg er veldig interessert i fysisk aktivitet. Om vinteren er det langrenn som gjelder for hele familien, og om sommeren er det løping og sykling som tar opp fritiden. Aktiv avkobling kaller jeg det, og som en rastløs sjel er det noe jeg veldig positiv til.

Avslutningsvis, hva er ditt beste råd?

- Vær nysgjerrig. Og det er ingenting som er umulig, det er bare noen ting som tar litt lenger tid.


Navn: Pål André Låhne
Alder: 43
Bosted: Lommedalen i Bærum
Stilling: Leder for Software Nasjonalt i Atea
Arbeidssted: Ateas hovedkontor i Oslo
Fartstid i Atea: Tre år (ansatt i 2013)  
Favoritt teknologidings: Mobilen min, en iPhone 6 Plus. En liten versjon av en PC.
Best tiden i døgnet: I bilen på vei til jobben om morgenen. Det er min meditasjonstid hvor tankene får fly.
Beste øyeblikk på jobb: Vanskelig å velge, har mange gode minner. Men om jeg skal velge ett: I fjor hadde vi satt oss et mål om å bli årets lisenspartner for Microsoft. Det ble vi, og mer til. Utrolig gøy å klare dette som et lag, hvor alle som en har bidratt. Det var også en bekreftelse om at vi er på vei i riktig retning med tanke på endringsreisen vi er midt inne i.