2016-03-10

Tar nettverkssikkerhet til nye høyder

Teamleder for sikkerhet, Linda Svortevik Schønningsen (28), er én av få kvinner i sitt yrke. Det gjør henne unik. Selv føler hun at hun har kapret gullplassen i verdens beste valg av karriere.

Katharina Mila Hesby Frilansjournalist
Bilde: Atea AS

Hun får ofte spørsmål om det; at hun som kvinne jobber i et mannsdominert yrke. Selv om 28-åringen føler sterk tilhørighet til et slikt miljø som matcher hennes egne interesser rundt sikkerhet, innrømmer hun at hun til tider føler litt på det. Som da hun nylig deltok på teknologimessa Cisco Live i Berlin var det få andre å se med kjole og høyhælte sko under festmiddagen.

Linda, har du i løpet av karrieren din gjort deg opp noen tanker rundt det at du er i en litt spesiell yrkessituasjon?
– Det er jo mange som ofte kommenterer akkurat dette med at jeg er en kvinne i et mannsdominert yrke, men selv ser jeg ikke på det som et problem. Jeg har vel alltid holdt meg mest med guttene, så sånn sett passet dette yrket meg perfekt. Det jeg liker best med et slikt jobbmiljø er at det byr på mye frihet og ansvar, og jeg synes det er enklere å være én av få enn én av mange. Jeg føler at jeg blir tatt godt vare på.

Startskuddet

La oss sette oss i tidsmaskinen og ta det hele fra begynnelsen av, fra da Linda var såpass ung at hun for første gang stod overfor valget om hvilken vei karrieren hennes skulle ta. 

Du jobber primært med nettverkssikkerhet i Atea den dag i dag, hva gjorde at du valgte å gå denne veien?

– Vel, egentlig var planen å bli lege. Men siden jeg alltid har vært opptatt av teknologi og det å finne ut av hvordan ting fungerer, samtidig som at jeg kommer fra en ingeniørfamilie, ble derfor dette en mer naturlig vei for meg å gå. 

Hun kunne ikke ha bestemt seg på et bedre tidspunkt, for nesten samtidig lanserte Høgskolen i Bergen (HiB) det helt ferske ingeniørstudiet som tok for seg kommunikasjonsteknologi. Det passet perfekt for den kunnskapssultne bergenseren. 

– Selv om studiet var preget av mye elektronikk, var det fagområdene kommunikasjon og teknologi som jeg synes var mest spennende. 

Karrierespranget

Allerede første gang Linda trådte sine sko i lokalene til Atea som trainee under studiene, følte hun seg som hjemme. Takket være muligheten som det multinasjonale teknologiselskapet Cisco tilbød henne, kunne karrieren hennes for alvor skyte fart. 

– De er mye av grunnen til at jeg er der jeg er i dag, for da jeg gikk på høyskolen hadde vi et samarbeid med Cisco Network Academy. I den anledning fikk skolen både tilgang til alt ifra labutstyr fra Cisco til CCNA og CCNP-pensum, hvorav alt ble dekket som en del av studiets oppbygging. I ettertid har jeg sett på det som en klar fordel at jeg fikk en spesifikk og praktisk kompetanse mens jeg ennå studerte. I IT-miljøet settes nemlig faglige sertifiseringer som CCNA og CCNP veldig høyt. 

Etter å ha fullført bacheloren ønsket Cisco å intervjue kvinner som hadde fullført Cisco Network Acadamy. Ettersom Atea er en av gullpartnerne deres, anbefalte Høgskolen i Bergen Atea til å ta kontakt med Linda. Det markerte for alvor starten på drømmekarrieren til ungjenta.

Etter trainee-tiden din var du en svipptur innom ABB hvor du jobbet med kompliserte offshore-prosjekter før du for alvor vendte snuten tilbake til Atea i en fulltidsstilling, hvorfor kom du tilbake?

– I Atea får jeg jobbe mer ”hands-on”, noe som passer meg perfekt. Å være konsulent i Atea byr også på fleksible arbeidsdager, i tillegg til at jeg alltid får jobbe med det siste nye og spennende på teknologifronten. Det å komme tilbake til en arbeidsplass hvor jeg stortrives med fantastiske kollegaer, i tillegg til å få brynt meg på utfordrende arbeidsoppgaver, føles veldig godt. 

Hvilke problemstillinger kan du stå overfor i de hverdagslige arbeidsoppgavene du må løse?
– Det kan være alt ifra at klientene har et virus, som igjen fører til ytterligere utilsiktede tilganger til nettet. Eller det kan være data som på mystisk vis har forsvunnet, tap av personsensitive opplysninger, ulovlig overvåkning eller Ransomware.

Mer tilgjengelig

Nettverkssikkerhet og fokuset rundt fagområdet, forteller Linda, har forandret seg enormt siden hun begynte i fulltidsstillingen i Atea i 2011. 

– Da var sikkerheten i Atea mer lokalt forankret hvor alle regionene hadde sin egen struktur på det. Slik ble det nok ikke like mye fokus på problemene vi stod overfor fra et samlet ståsted. Trusselbildet endrer seg hele tiden, og derfor var det essensielt at vi fikk mer fokus på det. I dag legger Atea mye mer tid og ressurser ned i sikkerhet, og vi er mye flinkere på å ta fullt utbytte av egne ressurser for å hjelpe kundene våre på best mulig måte med nye og eksisterende sikkerhetsløsninger.

Hva er det som spesielt har forandret seg?
– Det som er veldig positivt nå er at fokuset på sikkerhet er godt forankret i hele selskapet vårt, faktisk helt opp i toppledelsen. Det merker alle regionene. Nå har Atea også dannet en internasjonal sikkerhetsgruppe, InfoSec, hvor rundt 150 personer i Atea jobber sammen om sikkerhet. Kompetansen vår har alltid vært der, men med InfoSec er den mye mer tilgjengelig. Nå er det mye lettere for oss å ta i bruk kompetansen vår på kryss og tvers av landet. 

I tillegg, forteller hun, at med Ateas IRT (Incident Response Team) bidrar konsulenter fra hele landet. Slik kan hun og kollegaene sine bistå når spesielle hendelser oppstår ute hos kundene. 

– 95 prosent av jobben min gjør jeg remote – altså at jeg kan arbeide for kunder enten om de skulle sitte i Hordaland eller i Finnmark. Avstander er ikke lenger et tema.

Fallgruvene

Hvilke utfordringer står vi overfor i dag med tanke på dagens trusselbilde?
– Tar vi for oss det siste året har det vært mye fokus på Ransomware, da spesielt CryptoLocker i ulike varianter. Sistnevnte går ut på at virus krypterer filer og filshares, noe som kan være katastrofalt nok dersom man ikke har rutiner og løsninger for å gjenopprette data. Men det er helst de angrepene vi ikke hører så mye om som er de skumleste. 

Hvor flinke er vi til å tenke sikkerhet i Norge?
– Nærmest ingen tenker at brudd på sikkerheten kan skje i lille Norge. Derimot viser det seg igjen og igjen at dette er et problem som også rammer nordmenn, noe som egentlig ikke er sjokkerende med tanke på at landet vårt er langt frem i tiden når det kommer til teknologi. 

Sikkerhetsbruddene som bedrifter ofte blir utsatt for kan være mange, forteller 28-åringen. 

– Det kan for eksempel være at noen fra utsiden trenger seg inn i systemer og får tilgang til dem og data. Det kan også være utro tjenere, eller tidligere ansatte ved selskapet som utnytter seg av systemer, stjeler data eller gjør skade på utstyr og data. Det er som de store sikkerhetsleverandørene forklarer det så godt ”det er ikke lenger et spørsmål om det skjer, men når det skjer”.

Det virker som om du har en lidenskap for faget ditt?
– Ja, absolutt. Det er alltid like spennende når en ny og stor hendelse kommer inn fordi da må jeg lære noe nytt. Som person er jeg alltid klar for nye utfordringer, og derfor passer dette fagfeltet meg perfekt. 


Navn:
Linda Svortevik Schønningsen
Alder: 28
Bosted: Bergen
Stilling: Senior Konsulent/Teamleder Sikkerhet
Arbeidssted: Atea i Bergen
Utdannelse: Bachelor i kommunikasjonsteknologi
Fartstid i Atea: Fem år
Favoritt-teknologidings: iPhone
Beste tiden i døgnet: Mellom 24.00 og 02.00
Beste øyeblikk på jobb: De beste øyeblikkene er stort sett når ”Linda-gjør-ting hun-ikke-kan”, for noen ganger føles det ofte slik. Jeg er alltid like nervøs for at det skal smelle, spesielt når det er snakk om ekstra store løsninger. Derfor er det en veldig god følelse når alt går på skinner, og bare virker.