2016-09-15

Ståltro på skysatsingen Atea Sky

Allerede som 12-åring var Leiv Jarle Larsen helt sikker på at han ville jobbe med datamaskiner. I dag er han løsningsarkitekt hos Atea i Trondheim, hvor det er satsingen på Ateas skytjenester som er i fokus om dagen.

- Jeg er heldig som får være med å utvikle nye konsepter på Ateas skytjenester; finne markeder, finne teknologier og få det glade budskap ut til kunder.

Kort fortalt går hverdagen hans ut på å hjelpe Atea sine selgerne med å selge. Sammen med kollegaene sine syr de sammen infrastruktur-komponenter for kundene.

- Vi gir de råd rundt veivalg slik at kundene våre kan bli enda bedre på det de er gode på.

Er veldig forelska i teknologi

Selv om Leiv Jarle som liten raskt fikk interessen for datamaskiner, og vokste opp med Commodore 64, Amiga og PC-er med 80865 CPU-er, var ikke IT-bransjen hans første arbeidssted. Da Leiv Jarle var ferdig i militæret, fikk han nemlig jobb i Forsvaret, men etter tre måneder skjønte han at Forsvaret var en verden hvor ting skjedde litt for sakte. Han er en utålmodig sjel som liker endringer, og fikk høsten 1998 jobb i Merkantildata.

- Jeg hadde aldri hørt om bedriften før, men gikk på jobbintervju med åpent sinn. Merkantildata ble til Eterra og så ble Eterra til Atea. Jeg flyttet etter hvert fra Stavanger til Trondheim, og der har jeg blitt. Det eneste som er likt fra 1998 til i dag er ansatt-nummeret mitt. Alt det andre er forandret. Det synes jeg er flott.

Leiv Jarle forteller at han er veldig forelska i teknologi, og at det han liker med IT-bransjen er barrierer som stadig brytes og muligheter som kommer med ny – og riktig bruk av – teknologi. Som gammel datanerd synes han det er gøy å jobbe med teknologi, og selv om fokuset ikke lenger er på det super-tekniske, er Leiv Jarle fremdeles veldig glad i datateknologi.

- Det å lytt til kunder og komme med forslag til hvordan IT kan hjelpe de videre, synes jeg er gøy. Det å se at IT ikke bare er dingser men også en stor mulighet for kundene våre er givende. Men selvsagt, en god hardcore teknologiprat er jo artig!

Atea Sky-satsingen

IT-verden endrer seg stadig – raskere og raskere. Public Cloud har allerede blitt realiteten for mange kunder, og Atea sin skysatsing er viktig for Atea. De har et sterkt ønske om å være relevante for kundene sine, både nå og i fremtiden.

- Min rolle i Ateas skysatsning er å være en ressurs i min region, sammen med flere andre. Vi som er fyrtårn skal hjelpe selgerne våre å selge, og få kundene til å ta ut potensialet som ligger både i skyløsninger og i Atea. Vi må selvsagt lære en del nytt, men det er vi i IT-bransjen vant til, forteller Leiv Jarle.

Hvorfor skal bedrifter benytte seg av Atea Sky?

- Det er nok en misforståelse at skytjenester er enklere enn ordinære, klassiske IT-tjenester. Der ligger en masse kompleksitet bak dagens moderne IT-løsninger. Med skytjenester oppstår også nye problemstillinger rundt jus, administrasjon og strategi. Atea har alltid vært en systemintegrator. Vi har hundrevis av menn og kvinner som har jobbet lenge med å få forskjellig teknologi til å spille sammen. Der vi før skulle få et fagsystem til å fungere med en ny maskinvareløsning, trenger vi nå kompetanse for å få forskjellige skyløsninger til å fungere sammen for kunden, sier han. 

Leiv Jarle tror også kundene deres i fremtiden trenger en sparringspartner som er spesialister på å få teknologier til å fungere sammen.

- Atea kan sy sammen de beste løsningene for kundene, gjerne i en kombinasjon av lokale løsninger og offentlige skyer som Microsoft Azure og IBM Softlayer.

Bedrifter vil miste konkurransekraft uten skyløsninger

Løsningsarkitekten tror ikke nødvendigvis at ”alle må til skya så fort som bare mulig”, men de kundene deres som bevisst velger bort skyløsninger vil etter hvert miste konkurransekraft.

Han tror de aller fleste i uoverskuelig framtid nok vil ha en kombinasjon av egne løsninger i eget datarom sammen med offentlige skyer.

- Det handler aller mest om å bruke riktig teknologi på riktig plass, heller enn å gå rundt og være redd for forandringer. Ting endrer seg i IT-bransjen. Det har det alltid gjort. Jeg er sikker på at de IT-ansatte som klarer å omfavne offentlige skytjenester og fortsette å være relevante for organisasjonen sin har en spennende fremtid i møte.

Hvordan ser du for deg bruken og utviklingen av nettskya fremover?

- Vi har nok lett for å overdrive de kortsiktige effektene, samtidig som vi underdriver de langsiktige. Selv om mange føler at skytjenester er nytt (og litt skummelt), er det nok mange kunder som allerede bruker skytjenester i en eller annen form. Per i dag er det mange som ser på skytjenester som en fin plattform for ikke-kritiske tjenester som test og utvikling. Tilliten til skytjenester vil bygges over tid.

- Jeg tror at vi i løpet av de nærmeste fem årene vil se at kunder har en ”cloud first”-strategi, hvor man ønsker at mest mulig er skybasert. Vi ser at det kommer norske alternativer som Softlayer som gjør at utfordringene rundt jus forsvinner. Der man før ikke turte å legge tjenester i en nettsky, vil man om noen år ikke tørre å ha de selv. Nettskyer kan tilby en stabilitet og fleksibilitet som er veldig dyrt å bygge selv, spesielt for de litt mindre kundene.