2016-05-03

Lever for gode videoløsninger

For Isabel Berg (40), IT-konsulent for videokonferanser, er øyet for detaljer en medfødt gave. Må hun sette sammen 5.000 puslebrikker for at kunden skal se det ferdige bildet, er det en oppgave hun mer enn gjerne tar på seg.

Katharina Mila Hesby Frilansjournalist

I åtte år har osloværingen fått brynt seg på varierte og utfordrende tekniske oppgaver innenfor Ateas fire vegger i Oslo. I dag sitter den tekniske lidenskapen som støpt fast i hendene hennes. Går vi derimot tilbake i tid og spør en noe yngre versjon av Isabel om hun som voksen kunne tenke seg å jobbe med og utforske fagområdet IT, ville vi nok fått et annet inntrykk.  

– Jeg har aldri vært den typiske gameren som spiller Play Station i mange timer, eller hun som du ser mekke en pc helt fra bunnen av. Jeg vil nok ikke beskrive meg selv som den mest ihuga tekniske nerden, men så ble jeg voksen og naturlig nok endrer også interessefeltene seg da.

– Ja, hva var det egentlig som fikk deg inn i den spennende IT-verdenen hvor så å si alt er mulig?

– Vel, det har vel med å gjøre at jeg alltid har synes at det har vært artig å få ting til å fungere. I videoavdelingen jobber jeg både med å implementere og konfigurere nye løsninger for kunder, samtidig som at jeg løser gamle og nye problemer for dem. Bare den prosessen med å komme frem til løsningen på et problem for så å tenke gjennom hvordan og hva som fikk det til å fungere, synes jeg er veldig spennende. Denne fascinasjonen ledet nok til at jeg tok bacheloren min på BI i økonomi og IT-ledelse. 

Gledesdansen

Som IT-konsulent og regnskapsmedarbeider for Skandinavisk Transport System i ti år, kunne osloværingen for alvor markere starten på karrieren sin. I Atea var det gjennom Microsofts satsing på sikkerhet som førte til at Isabel kunne begynne i IT-sikkerhetsavdelingen. Senere, ved en tilfeldighet, endte hun i Atea opp i Cisco collaboration-teamet som IT-konsulent for videokonferanser.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på Cisco og synes at det de jobber med virker både spennende og interessant. Så da jeg ble forespurt av Atea om jeg kunne tenke meg å bytte til videoavdelingen, var det bare å hoppe uti det.

Til sammen er de en liten, men god gjeng på syv stykker i Atea-teamet i Oslo som kun jobber med Cisco-løsninger; telefoni og video. Personlig har det for Isabel vært mange grunner til å feire med det som hun selv betegner som gledesdansen; den greia hun gjør på kontoret når hun får god tilbakemelding fra en kunde etter å ha knekt en hard nøtt.

– I arbeidet mitt er det for meg viktig å være så ryddig og strukturert som overhodet mulig slik at kunden faktisk mottar det sluttproduktet som de først så for seg. Det å avstemme forventningene deres med det som jeg faktisk leverer i hendene deres etterpå er kanskje utfordrende, men en ubetalelig følelse når jeg først lykkes.

– Motivasjonen min ligger i å få ting til å fungere, og derfor danser jeg en liten gledesdans hver gang noe funker og svarer til kundenes forventninger.

Fremtiden

I dag er hun som dratt inn i videoens verden, og mener vi bare har sett starten av hva fascinasjonen og teknologien rundt videokonferanser kan bringe til bordet. 

– Hvordan har du selv opplevd  utviklingen innenfor dette fagområdet?

– I dag benytter stadig flere bedrifter seg av videokonferanser eller er i den fasen at de tenker i denne retningen, spesielt de bedriftene som har flere avdelinger spredt rundt om i landet eller internasjonalt. Med tanke på utviklingen ser jeg allerede nå at de som tar i bruk denne løsningen ønsker å integrere flere bruksmåter og samhandle på tvers av flere forskjellige plattformer. De som vil utvide løsningen stiller også mer krav til kvalitet, konfigurasjon og brukervennlighet. Folk vil ha de enkle løsningene og vil i det store og det hele at ting bare skal fungere.

– Er egentlig videokonferanser så lette å forstå som det dét virker som for den vanlige mann på gata – at dette er den visuelle digitale måten å holde møter på?

Vel, det er alltid nye ting å sette seg inn i og lære seg med denne type løsning. Utenom å kunne live-chatte og selvfølgelig prate med hverandre via live-video, kan man også ta i bruk funksjoner som å dele skrivebord, i tillegg til at det fins løsninger for å invitere eksterne inn via en link. Slik som med Skype for Business kan man hele tiden se om den personen man ønsker å nå er tilgjengelig for samtale eller ei. Dette byr på mer effektive arbeidsdager.

– Hva vil du si om videokonferanser i et fremtidig perspektiv?

– I fremtiden tror jeg det i enda større grad vil dreie seg om integrasjon på de ulike plattformene, og siden ønsket om samhandling er stort, vil dette bare utvikle seg ytterligere. Det at videosamtaler, lyd- og videomeldinger blir et tilskudd til instant messaging og derav bli en naturlig del av arbeidshverdagen til folk, er jeg ikke i tvil om. På denne måten kan en hele tiden nå og se hverandre på en raskere og mer effektiv måte, uavhengig om en sitter på kafé eller på jobb.

Men hva med fjes-til-fjes-kommunikasjonen under møter, mener du at løsningene med videokonferanser skal erstatte dette helt?

– Nei, løsningen med videokonferanser skal bare erstatte den vanlige formen for kommunikasjon til en viss grad. Ved å ta i bruk slike videoløsninger sparer bedriftene både tid og penger som de ellers ville brukt på reiseutgifter, men så igjen er det ikke alle som er like komfortable med denne typen form for kommunikasjon. Det er derfor opp til den enkelte bedrift å se an eget behov og tilpasse løsningen deretter.

Landlig tilværelse

Isabel er ikke den typiske storbyjenta – langt ifra. Hun bytter gladelig ut sine høye hæler med slagstøvler, noe som tydelig kommer frem i hennes landlige livshistorie.

– For å bli bedre kjent med deg, hvordan vil du beskrive deg selv – som vagabonderen eller den hjemmekjære, og hva brenner du for på fritida?

– Jeg er veldig hjemmekjær. Skal jeg først reise er det på korte turer rundt om i Europa sammen med andre. Utover dette er jeg lidenskapelig opptatt av håndarbeid og strikking også historikken rundt både teknikker og hvordan folk kledde seg i ulike materialer sett i et historisk perspektiv. Jeg liker også det kreative aspektet ved det hele; å se at valget jeg tar av farger og mønstre bidrar til at jeg klarer å skape noe som vokser fram. Det mekaniske og repetitive i arbeidet gir rom og ”fred” til tankene mine.

Tiden hun virkelig ble inspirert til å bytte ut tastaturet med et stykke godt gammaldags håndverk var da hun tilbragte flere år i ei primitiv hytte på Siggerud (tettsted i Ski kommune.) journ.anm. Nå som hun har flyttet til Strømmen føles det som å bo i sentrum av Oslo.

– Hvordan type personlighet bør en ha for å fylle dine sko i Atea?

En må være en person med litt tæl i, og som klarer å drive seg selv. En kan ikke vente på at ting skal falle i fanget på en, men heller finne ut av ting der og da og ta tak i det. En må også være strukturert og lyttende i møtet med kunden og sette deres behov i forsetet.

Navn: Isabel Berg
Alder: 40
Bosted: Strømmen
Stilling: IT-konsulent for videokonferanser
Arbeidssted: Oslo
Utdannelse: Bachelor i økonomi og IT-ledelse fra BI
Fartstid i Atea: Åtte år
Favoritt teknologidings: Dings og dings Fru Blom; Ruter-appen gjør livet mitt enklere
Beste tiden i døgnet: Morgenen og formiddagen
Beste øyeblikk på jobb: Når jeg får noe til å fungere