2016-05-30

Hekta på AV-utstyr

Avhengigheten og fascinasjonen rundt AV-utstyr er med Christian Brøndbo (45), teknisk rådgiver i Atea, i enhver dagligdags situasjon.

Katharina Mila Hesby Frilansjournalist
Bilde: Atea AS

– Kollegaene mine hevder at jeg har AV-HD (en mer teknisk måte å si at man er helt oppslukt i AV-utstyr (audiovisuelt utstyr) på. journ. anm.). Noe jeg for så vidt kan forstå for når jeg ikke er på jobb går jeg gjerne og spaner etter teknisk utstyr for å se hvordan de er installert. Det kan være alt ifra å se på hvordan en informasjonsskjerm på IKEA er satt opp til å se på selve innfestningen til systemet. Generelt liker jeg å se på hvordan ting henger sammen, sier Christian.

Den tekniske lidenskapen beskriver han som en skygge i livet sitt – den har alltid vært der.

– Så lenge jeg kan huske har jeg interessert meg i mekanikk, tekniske duppedingser og hva som avgjør at ulike tekniske apparater egentlig bare fungerer. Ved at jeg som 19-åring bygde transportkasser for musikkutstyr la jeg grunnlaget for karriereveien videre. Allerede da visste at jeg skulle jobbe med lys, lyd og bilde.

Musikk i blodet

Dobbeltgjengeren til Christian blir fort avslørt når han får prate om hobbyer utenom jobben sin. I vel 30 år har nemlig trønderen fra Overhalla gått under aliaset DJ Christian; i dag har beatsa hans fått solid fotfeste i Trøndelag.

 – Utenom å spille trommer, tar jeg på meg spilloppdrag i brylluper, bursdager, på nattklubber og på firmafester, forteller Christian.

Den musikalske teften lurer mange på om han har fått fra den kjente namsosværingen Bjarne Brøndbo fra D.D.E – vel trøndere er de kanskje begge to, og med en stor lidenskap for musikk, men så stopper vel også fellesnevneren der:

  – Jeg pleier å svare at Bjarne og jeg gikk på samme skole og spilte i samme korps. I det store og det hele synes jeg det er morsomt at folk spør meg om det.

Atea + AV

Christians vei inn til Atea gikk så å si av seg selv; da Atea kjøpte opp FotoPhono AS i 2011 hvor Christian jobbet som teknisk rådgiver ble overgangen til nytt selskap både naturlig, men også nye og spennende. Med FotoPhonos spisskompetanse på leveranse av AV-utstyr; salg, service, installasjon av audiovisuelt utstyr og annet knyttet til presentasjonsteknikk, kunne Atea bli styrket når det kom til dette fagfeltet

– Hvilke arbeidsoppgaver foretar du deg stort sett i dag?

– Jobben min går ut på å bistå kollegaene mine med løsningsforslag når de kommer med et beskrevet behov fra kundene sine, eller en fullstendig funksjonsbeskrivelse fra konsulentene. Når løsningen blir valgt, lager jeg et såkalt prinsippskjema, det vil si en tegning med bilder av produktene og noen piler mellom dem som viser hvordan løsningen henger sammen. I kundemøtene tar jeg meg av den tekniske delen og kommer med forslag til hvilken løsning kundene bør går for. Eller så foreslår jeg en mer utvidet funksjonalitet til det kunden på forhånd har forespurt.

Dermed havner ordren på pulten til Christian – det er så tid for å lage et såkalt enlinjeskjema.

– Dette er detaljerte tegninger som viser hvordan alle komponenter kobles sammen – helt ned på portnivå. Siden jeg også har BIM-erfaring (bygningsinformasjonsmodellering), håndterer jeg også denne delen i større byggeprosjekter.

Sceneteknisk

CV-en til 45-åringen er fyldig og spesielt er det én gjenganger på lista; dette er mannen som siden 1994 lærte seg hvordan spakene bak sceneteppet burde styres. Selv beskriver han seg selv som den typiske moderne arbeidstakeren:

Jeg har hatt samme jobben i 17 år, bare med tre forskjellige arbeidsgivere i ryggen. Før jeg i det hele tatt startet i FotoPhono, jobbet jeg i det lille lokale firmaet i Trøndelag, Futura AS. Senere ble dette kjøpt opp av FotoPhono som igjen ble kjøpt opp av Atea. I Futura var kollegaene mine og jeg poteter – vi kunne ta på oss roller som selgere, løsningsdesignere, prosjektledere og som teknikere. I dag er vi er såpass mange og det har blitt helt naturlig at alle har rendyrket rollene sine mer. Vi spiller hverandre gode i enhver situasjon.

– Du har jo hatt et langt og spennende yrkesliv – hva vil du si er én av dine største bragder så langt i karrieren?

Selv om det er mange å velge mellom så vil jeg si at det å få jobbe med kontrollrom er noe av det artigste jeg gjør. Ett eksempel er operasjonssentralen til Statnett i Alta som ønsket å få montert opp en videovegg av størrelsen 12,4 meter bredt og 2,6 meter høyt. Dette for å overvåke og få bedre oversikt over alt hovedstrømnettet i Nord- og Midt-Norge. Her jobbet jeg både med selve løsningsdesignet, var rådgivende konsulent, teknisk tegning og jobbet med BIM. Installasjonstiden gikk også overraskende fort. Tre uker brukte vi, sier Christian.

Fremtiden

For Atea er Christian uvurderlig å ha med på laget – ikke bare tar han på seg store AV-oppdrag, men også oppdrag innen sceneteknikk. Sistnevnte har med årene virkelig vokst i omfang.

Gyver vi løs på slike oppdrag, som jeg opplever at det stadig blir flere av, får jeg både ansvaret for byggetegninger og dokumentasjon. Dette er utrolig spennende å få jobbe med.

– Hvis vi ser på fagfeltet ditt i et fremtidig perspektiv – hvilke tendenser ser du allerede nå, og hvordan tror du fagfeltet ditt vil bli forandret i fremtiden?

Allerede nå ser jeg at AV og IT smelter mer og mer sammen. Dette er en fin utvikling fordi da kan blant annet nettverksswitchene bli mer utvidbare, pålitelige og fleksible. I fremtiden vil vi se mye mer av avanserte AV-løsninger. Jeg tror utviklingen vil gå i den retningen av at arbeids- og studieplassen vil bli mer desentralisert og hvor mer av undervisningen vil skje på video og on demand. Flere universiteter har kommet ganske langt med å legge ut forelesningene på nett, noe som gjør at elevene nødvendigvis ikke trenger å møte opp til forelesningen, så langt de ikke har spørsmål til læreren da.

Sist, men ikke minst, er Christian stolt av den faglige AV-reisen som Atea har begitt seg ut på– spesielt i Region Nord er fagmiljøet sterkt.

– Atea bruker en markedsledende programvare for all dokumentasjon for AV. Gjennom mange års bruk av denne har jeg opparbeidet meg såpass mye kunnskap at jeg regelmessig benyttes av produsenten for å teste ut nye funksjoner, spiller inn forslag til forbedringer og prøver ut betaversjoner, sier Christian og fortsetter:

– At mine innspill og forslag preger arbeidshverdagen til vel 30.000 mennesker over hele verden er ganske ærefullt, spør du meg.

 Om Christian 

  • Navn: Christian Brøndbo
  • Alder: 45
  • Bosted: Skaun
  • Stilling: Teknisk rådgiver/teknisk tegner/BIM
  • Arbeidssted: Atea Trondheim
  • Utdannelse: Agronom
  • Fartstid i Atea: 4 år
  • Favoritt teknologidings: Alle spesialiserte produkter som er gode problemløsere.
  • Best tiden i døgnet: Når hele familien samles hjemme etter jobb, skole og barnehage.
  • Beste øyeblikk på jobb: Ethvert øyeblikk hvor jeg får være kreativ med kollegene mine.