2016-08-16

Fremtidens IoT-løsninger krever 5G

5G-nettet som er på vei, vil ha stor innvirkning på fremtidens teknologi, på digitaliseringen av samfunnet og på utviklingen av fremtidens Internet of Things-løsninger. Det mener Andreas Dahlqvist, prosjektleder for 5G og IoT hos svenske Telia.

Fredrik Adolfsson Journalist, Atea Sverige
Bilde: Adobe Stock

5G er neste generasjon mobilnett og en videreutvikling av 2G, 3G og 4G. Hvilke konsekvenser vil 5G ha for Internet of Things?
Først og fremst vil 5G gjøre det mulig å ha mange enheter tilkoblet på en gang, sier Andreas Dahlqvist i Telia.

– Tettheten av tilkoblede enheter kommer til å øke kraftig, og da trengs det større kapasitet i mobilnettene. 5G er riktignok ikke nødvendig for IoT i dag, men kan bli det i fremtiden, siden antallet tilkoblede enheter ventes å bli svært høyt.

Hva kommer 5G til å ha mest å si for når det gjelder Internet of Things?

– 5G vil gi lavere ventetider enn dem man har i dagens nett. I prinsippet vil kommunikasjonen kunne skje nesten i sanntid. Dette vil få mye å si for mer kritiske IoT-løsninger i samfunn og industri. I industrien vil man kunne effektivisere mange prosesser gjennom raskere kommunikasjon, og det samme gjelder i samfunnet. Man vil for eksempel kunne styre ting på avstand. Ting man kan se for seg, er selvkjørende kjøretøy, avstandsstyrte transporter og roboter, som vil kreve kommunikasjon i sanntid.  

5G vil ha en viktig rolle fremover
Andreas Dahlqvist tror også at 5G kommer til å spille en viktig rolle i det stadig mer digitale samfunnet og være enda et trinn i den digitaliseringen som i dag gjennomføres, blant annet i form av utbygging av 4G-nettet. – 5G er spesielt tiltenkt tre bruksområder: såkalt «enhanced mobile broadband», «massive machine-type communication» og «ultra-reliable and low latency communications». Alt dette er teknologi som kan hjelpe kunden med å digitalisere. Det er særlig de to siste teknologiene som er relevante for IoT.

– Høyere mobilhastighet vil også føre til at enkeltpersoner og selskaper kan bruke internett og digitale tjenester på en ny måte. For eksempel snakkes det om virtuell og utvidet virkelighet. Dette er digitale tjenester som kan gi folk nye opplevelser og være til hjelp i hverdagen. Slike tjenester krever høye datahastigheter og vil skape helt nye verdier for brukeren.

 

Innlegget på først publisert på voister.se