2016-10-10

Er din mobiltelefon raskere enn ditt datasenter?

Flash tar over på bred front. Hovedsakelig grunnet forbedring av ytelse, men begrunnelsene øker i antall. Trikset er å velge den riktige løsningen for din virksomhet. Vi er i den fjerde generasjonen av flash-lagring, og nå henger også arkitekturen med de raske diskene. Scale-out er begrepet som indikerer at det er mulig å utvide flash-lagring betydelig uten å miste ytelse. Dessuten faller prisene raskt på flash.

Cecilia Hørup Nilssen VMware Partner Manager

Vi vet ikke når flash og mekaniske disker vil koste det samme, og det er heller ikke så viktig. Allerede nå ser vi ofte at dataene kan reduseres med en faktor på 4:1, og noen ganger mer, så selv om en flash-disk er fire ganger dyrere så går det opp, sier Rasmus Ølbye i Dell EMC.

EMC har fire ulike produktfamilier som bare bruker flash og de skiller seg mye ut.  
- Nyeste er DSSD som jeg vil beskrive mer som en økning av serverminne. Anvendelsesområdet er i hovedsak svært store databaser, og systemet har uovertruffen ytelse med 100 mikrosekunders responstid og 10 millioner IOPS.  

Unity All Flash er innføringsmodellen og prisen gjør at "all-flash" også kan passe et lavere budsjett. Rasmus beskriver systemet som «muligens den mest lettanvendelige flash-lagring i verden."  

XtremIO er akkurat hva det høres ut som, ekstrem ytelse og bruksområdet er først og fremst Copy Data Management av kritiske systemer.  
- Vi hadde en kunde som bare sto og måpte da vi viste at vi kunne kopiere deres database på et øyeblikk. Den gamle lagringsløsning gikk på knærne i to dager for å få en fullt funksjonell kopi.

Konsolidering er tingen med VMAX som kan skaleres opp til store mengder data. Du kan sette inn mange forskjellige programmer på samme maskin og forvente ytelse i  enterprise-klasse som skalerer.  
- Kundene kan forvente litt mer av oss, så vi har et program vi kaller "Expect more". Kort sagt handler det om at vår flashsystemer er dekket av en tre års garanti der du får pengene dine tilbake hvis det oppstår et problem vi ikke kan løse.  
- Vi garanterer også samme type vedlikehold på systemer under hele livsforløpet. For XtremIO, VMAX, og Unity gjelder dette i hele ti år avslutter Rasmus Ølbye.

Ytelsen har alltid vært en gitt grunn for å gå over til flash. Prispress, effektivitet og levetid er spikeren i kista for de mekaniske diskene. Selv i ditt datasenter.