2016-07-07

Digitale håndverkere – de nye IT-konsulentene

Fremtidens IT-konsulent mangler kanskje formell utdannelse, og har i stedet fått opplæring i Word of Warcraft snarere enn tradisjonelle utdanningsinstitusjoner. Det er mot, nytenkning, engasjement og kunstnerisk talent som teller mest. Møt de nye digitale håndverkerne!

Bilde: Stefan Fasth

Er du banebrytende, teknisk kompetent, kunnskapsrik, kunstnerisk og brenner for jobben din? Gratulerer, da kan du være en av fremtidens IT-konsulenter, eller «digitale håndverkere» som de også kalles.

– Konsulentbransjen, ja, alle kunnskapsintensive bransjer, er i ferd med å endres, og mye skyldes at all kunnskap finnes der ute helt gratis. Oppdrag med for eksempel å oppgradere tekniske plattformer var atskillig mer vanlig for fem år siden, men nå kan kundene lese seg til det selv. Nå er det ideene som er blitt viktige. Hvordan kan vi dra nytte av tekniske løsninger eller bruke dem på nye måter? Der kommer de digitale håndverkerne inn i bildet, sier Stefan Fasth, som er sjefarkitekt i Atea Sverige.

Digitale håndverkere, eller «digital artisans», dukket opp i en rapport utført av Constellation Research i høst. Der ble «artisan» et akronym for en rekke egenskaper som fremtidens konsulenter må ha, deriblant engasjement, en kunstnerisk åre og ikke minst en utfordrende innstilling. Dette i tillegg til en enorm teknisk kompetanse.

– En konsulent som drar ut til kunden og googler etter en løsning på et problem, begår et karrieremessig selvmord. I dag har mange konsulenter ganske bred kompetanse, men i tiden fremover må de nok være enda mer spesialiserte. IT har aldri vært enklere enn det er i dag. Det betyr ikke at det er enkelt, men det vil bare bli stadig mer sammensatt, og da må man være svært kunnskapsrik innenfor sitt område.

Tiden er ennå ikke klar for digitale håndverkere

Det er fortsatt for tidlig for de digitale håndverkerne å komme på banen, for bransjen er foreløpig altfor konform, mener Stefan Fasth og sier at det forutsetter ledelse. 

– Jeg tror at det må komme en rekke bedriftsledere som Elon Musk og Steve Jobs for at det skal få gjennomslag. Ser man på oppstartsbedrifter, så finnes det ofte mennesker som passer inn i den nye rollen. De er kjappe og ivrige ildsjeler som er kritiske til de tradisjonelle mønstrene. Når de trer inn i nye roller i andre selskaper, så blir det mulig for at flere digitale håndverkere kan komme frem. Om de finnes, så er jeg ikke helt sikker på at det er så mange som oppfyller alle punktene på listen.

I dag rekrutteres mange konsulenter via etablerte nettverk som LinkedIn eller vanlige jobbannonser, men i fremtiden vil de digitale håndverkerne bli funnet på helt andre måter.

– Dyktige mennesker med riktige egenskaper, som tilpasser seg lett, trekker egne konklusjoner og som tør å stille spørsmål ved normer og retningslinjer, vil være like kvalifiserte for en rolle som IT-arkitekt som en med lang utdannelse.

 

Artikkelen ble først publisert på atea.se