2016-05-09

Alisan med mangfold og turboeffekt

Allerede ved fødselen kom Alisan Senel lenge før han var ventet, og siden har han fortsatt i energisk fart. Men 31-åringen hadde neppe blitt salgssjef i Atea uten erfaringer fra konkurransekulturen i Kina.

Katharina Mila Hesby Frilansjournalist

Alisan nærmet seg slutten av siviløkonom-studiet da finanskrisen herjet som verst våren 2009. Den ambisiøse og fremadstormende studenten fikk merke de usikre tidene. Kragerøværingen var tilbake fra utvekslingsopphold og internship i Shanghai, for å fullføre utdanningen ved Universitetet i Agder.

Han var allerede i gang med jobbjakten, men nå forsvant mulighetene en etter en. Ledige stillinger ble trukket tilbake og traineeprogrammer ble stanset. Økonomkarrieren så ikke ut til å få noen god start.

Ba om intervju

Halvveis ut i avslutningssemesteret fikk han imidlertid øynene opp for telecomselskapet Hello gjennom en nyhetsartikkel. Hello var i sterk vekst og ville ansette mens alle andre kuttet.
- Jeg kjente igjen litt av spiriten fra Kina, og tenkte at dette selskapet ville jeg bli bedre kjent med. Et kjapt søk på nettet ga meg nummeret til en av gründerne. Jeg ringte ham og ba om et intervju, forteller Alisan.

Han fikk jobb som bedriftsrådgiver med fokus på salg av telecomløsninger. Etter kort tid steg han i gradene og ble salgssjef.
- Jeg kunne ha havnet i konsulent- eller revisjonsbransjen som mange av mine studievenner. Men salg ga meg utvilsomt en flying start. Nå ser jeg at både salg og ledelse matcher personligheten min godt.

- Men du ville kanskje ikke tatt den telefonen uten erfaringene fra Shanghai?
Jeg ville neppe vært like vågal og selvsikker. Jeg ønsket å gjøre en forskjell etter at jeg kom hjem fra Kina.

 - Hva er det kineserne har som nordmenn mangler?
- Jeg opplever at kinesere er sultne og jobber hardt både individuelt og i lag, for å løfte fellesskapet til nye høyder. Mitt konkurranseinstinkt ble definitivt tent når jeg var der og lever nå i beste velgående i Atea, som også har en sterk prestasjonskultur.

Føler Atea-kulturen passer perfekt

Etter Hello gikk karriereturen til Dell. Her jobbet han som Account Executive og hadde fokus på salg av ende-til-ende IT-løsninger mot det offentlige markedet.
- Her lærte jeg mye av dyktige kollegaer og krevende kunder, ikke minst om hvordan IT kan komme til nytte og effektivisere samfunnet, forteller Alisan. 

Høsten 2014 kom det store gjennombruddet. Da gikk Alisan til en av Europas største IT-systemintegratorer, Atea, for å lede deres Apple-satsning i Norge. Et knapt år senere ble han leder for Klient Løsningssalg. Her er han tydeligvis godt likt og i tett kontakt med alle. Alişan smiler bredt og hilser på alle kollegaene i gangene, og slår gjerne av en prat om det er tid til det. 31-åringen med røtter fra Tyrkia sier han styrer unna en formell tone når det ikke trengs.

Alle går inn i en rolle på jobb, og må selvsagt følge virksomhetens verdier og visjoner. I Atea skal vi blant annet være åpne, ærlige og direkte. Disse verdiene er sentrale hos meg også, og jeg kan derfor være helt meg selv på jobben. Videre skal vi skape og dyrke ”The Place to Be”, og denne visjonen passer meg som hånd i hanske, fortsetter Alisan.

Etablererkurs for gründere

Mellom slagene har Alisan tatt seg tid til å undervise i et etablererkurs i regi av Næringsetaten ved Oslo Kommune.
- Kurset gikk på tyrkisk og var et gratistilbud til tyrkisktalende Oslo-borgere som brenner inne med en forretningside og vil starte egen business, men mangler tilstrekkelige norskkunnskaper. Kurset var et viktig verktøy på denne veien, og det var svært givende å hjelpe dem et steg nærmere deres drømmer, sier han.

Drømmer om båtliv

Forut for studie- og arbeidsår i Oslo, Kristiansand, Istanbul og Shanghai, ligger noen rolige barne- og ungdomsår i Kragerø. Alisan har sansen for skjærgårdslivet. Han har bestemt seg for at han en dag skal flytte fra asfaltjungelen på Grünerløkka, til et sted nærmere havet og leve ut drømmen om båtlivet.

- Mine søsken og jeg hadde en fantastisk oppvekst i Kragerø. Det er en fredelig og idyllisk plass. Men jeg liker det aktive og urbane livet på Grünerløkka også. Her har jeg bodd siden jeg flyttet til Oslo i 2004. Samtidig ligger Akerselva og marka bare noen steinkast unna.

Jakten på utfordringer

Alisan søker stadig etter nye og bedre muligheter. I studietiden rakk han innom fem ulike læresteder og likevel fullføre på normert tid. Bacheloren i økonomi og administrasjon tok han ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) - med et utvekslingssemester ved Boğaziçi University i Istanbul. Deretter gikk han løs på Master of Science in Business Administration (MSc BA) ved Universitetet i Agder. Her presset han inn et utvekslingsopphold ved Fudan University i Shanghai gjennom Gründerskolen ved Universitetet i Oslo.

I Kina hadde han også et spennende internship i Richtech, et ungt og voksende kinesisk konsulentselskap, som leverer tjenester til olje- og gassbransjen i Sørøst-Asia. 
- Jeg ble inspirert av et innovasjon- og konkurransedrevet miljø i Richtech. Her ble jeg stadig oppfordret til å være kreativ og fremoverlent. Det ga mersmak og mye læring.

Ved slutten av internship-perioden ble Alisan spurt om han kunne tenke seg å jobbe videre i dette selskapet. Hans planer om å fullføre utdannelsen veide imidlertid tyngre og han returnerte tilbake til Norge.

Alisan karakteriserer seg selv som resultatorientert og kreativ, men ser samtidig at disse egenskapene kan oppfattes som utålmodighet og rastløshet.
- Familien min har alltid fleipet om at jeg ikke engang klarte å vente de to siste månedene i magen til mamma. Isteden ble det hastefødsel med keisersnitt under en sommerferie i Ankara, forteller han og humrer.

Stolt over å jobbe i Atea

– Hvor lenge blir en så ambisiøs person i ett selskap?
- Jeg har ikke satt noe tidsintervall. Jeg blir så lenge jeg har tilstrekkelige utfordringer og høy trivsel, og det har jeg nok av i Atea. Jeg ønsker å fortsette å utvikle meg og bidra til at laget mitt også utvikler seg. Det er slik gode resultater oppnås, svarer han.

Alisan presiserer at Atea har en anerkjent tyngde i markedet og bidrar med viktig kompetanse til kundene – mye takket være et unikt samspill med strategiske partnere.
- Hver dag kjenner jeg at jeg er stolt av å jobbe i Atea. Vi er tungvektere i bransjen og vil bygge Norge med IT, samtidig som vi har stor nærhet til kundene.

IT kan modernisere samfunnet

IT-bransjen er midt i blinken for Alisan. Han synes IT er spennende i seg selv, og minst like viktig er det at teknologi kan modernisere samfunnet og gjøre det bedre, smartere og mer effektivt.
- IT-bransjen trenger flere ressurser som ikke nødvendigvis har IT-bakgrunn. Ressurser som kan gjøre IT mer forståelig for de som ikke er bransjefolk, og øke innsikten til administrerende direktører, finansdirektører, HR-sjefer osv. Innsikt som kan gi konkurransefortrinn til virksomheten. Her har jeg mye å by på, og ser mange muligheter framover.


Navn
: Alisan Senel
Alder: 31
Bosted: Grünerløkka, Oslo
Stilling: Salgssjef, Klient Løsningssalg
Arbeidssted: Bryn, Oslo
Utdannelse: Siviløkonom (MSc BA) 
Favoritt teknologidings: iPhone
Best tiden i døgnet: Morgenen
Beste øyeblikk på jobb: Hver gang vi vinner nye avtaler

Alisan sin avdeling, Klient Løsningssalg, tilbyr kundene blant annet følgende:

  • Løsningssalg og rådgivning rundt klient, print- og mobilitetsløsninger fra HP, Apple, Lenovo, Microsoft, VMware, Citrix og IBM.
  • Atea Det Frie Valg - innkjøpsportal der ansatte kan velge IT-utstyr i henhold til bedriftens føringer.
  • Atea Device as a Service – outsourcing av innkjøp og drift av virksomhetens klienter.
  • Atea Smart Print - gunstig, forutsigbar og optimal print-infrastruktur.
  • Atea Skole - komplett utdanningsløsning til skoler som vil forbedre læring gjennom teknologi.