08-10-2019

Helsefaget gjorde meg sikkerhetsinteressert

Aldri før har så mange med ulik bakgrunn og fra ulike fagfelt skapt flere synergier enn nå. Derfor bærer jeg helsefag-erfaringene mine med stolthet som trainee i Atea for et litt sikrere Norge, samtidig som jeg nå gjennomfører en bachelor i IT-sikkerhet fra Noroff.

På samme måte som i mediebransjen, har heller ikke tech-verdenen vært mer sammensatt enn i dag: For prisen av «bare» noen få cookies, chatter vi med statsminister Erna på Facebook, får legekonsultasjonen med en app og finner raskeste vei til nærmeste kafé med wifi på Google maps. Aldri før har så mange med ulik bakgrunn og fra ulike fagfelt skapt flere synergier enn når behovet for rask omstilling møter teknologimuligheter. «Den nye verden» er mulighetenes tid, men det er også en ny anarkistisk dagsorden hvor vi låser inn sølvtøyet i safen, mens vi lar våre viktigste verdier, som er blitt digitale, ligge åpent for alle. For er det så nøye ´a?

Sikkerhet er et felles ansvar

Teknologi er definitivt fremtiden, og med dette er også digital sikkerhet blitt et felles samfunnsansvar. Allikevel tok jeg en annen vei enn de fleste før jeg oppdaget at det også skulle være mitt: Jeg valgte nemlig å utdanne meg innen helsefag før jeg begynte med IT. Jeg har jobbet på sykehjem, hjemmesykepleien, på institusjonsbolig og i barnevernet. Å vise omsorg er givende, og jeg både vokste og lærte masse med dette. Det har gjort meg god på å jobbe med mennesker og å bygge relasjoner – evner som er blant det viktigste for oss som jobber der jeg er i dag: I teknologiselskapet Atea som trainee på IT-sikkerhetsteamet. 

Som teknolog blir jeg ofte spurt om jeg savner å jobbe med folk – og av og til spør de faktisk også om jeg ikke heller vil gjøre noe som virkelig skaper en forskjell. Sannheten er at jeg føler meg som en superhelt. Det er nemlig ikke mange helsefagarbeidere i digital sikkerhetstjeneste – og kanskje enda færre som gjør bransjehoppet andre veien. Det er faktisk helt krise, for kan du tenke deg noe mer sensitivt enn persondata knyttet til helse- og omsorgstjenester? 

Informasjonsensitivitet gjør at Helsevesenet faktisk er et av de områdene som er mest utsatt for digitale angrep. Barnevernet tar vare på våre alle svakeste, og allikevel mangler mange omsorgsarbeidere grunnleggende kunnskap om hvordan eller hvorfor vi må behandle journalen til Amina eller Gaute når de er på vei rundt i systemet. Mange lo da prinsessen fant seg en amerikansk sjaman, mens hundrevis av dødssyke surfer seg inn i digitale sjamaners griske nett i desperat jakt etter en vidunderkur, ofte ensbetydende med bunnløs gjeld. 

Og dette er bare toppen av isfjellet. Allikevel, nettopp derfor er det så viktig at også omsorgsarbeidere får opplæring i hva de kan gjøre for å sikre at jobben de gjør er trygg for hacking og andre former for digitaleangrep. 

Heia hverdagsheltene

Dette er ikke til forkleinelse for landets fantastiske omsorgsarbeidere, de gjør sitt beste for å gi pleie og skape trygghet når det trengs som mest, med verktøyet tilgjengelig. Men jeg vil løfte frem hvor viktig bransjeglidninger er i møte med teknologi – og at alle uavhengig av bransje også kan digital førstehjelp. 

Med IT-sikkerhet, og også på Noroff, hvor jeg nå tar en bachelor i Cyber Security,  har jeg funnet min hjertesak. Når jeg nå møter tidligere kollegaer er det derfor ekstra viktig å fremme nødvendigheten av å nettsurfe med digital redningsvest, at flere er rausere med de som fortsatt kanskje trenger litt nudging og at vi alle på slutten av dagen kan si «IT-sikkerhet, det er så himla nøye.»

God nasjonal sikkerhetsmåned til alle dere hverdagshelter der ute, dere gjør en viktig jobb, og jeg gleder meg til å fortsette å jobbe på lag med dere for tryggere omsorgstjenester, også i det virtuelle rom. 

Følg Ronja på Twitter på @OmarRonja.