Til forsiden
Tilbake til Bærekraft

Bærekraftig IT

Kunsten å tenke bærekraftig IT

Digitaliseringen går raskere for hver dag, og bærekraftig livssyklushåndtering av IT er viktigere enn noen gang. Vi må tenke tiltak og tjenester som ikke ødelegger mulighetene for kommende generasjoner. Hver eneste dag jobber vi med kunder som utfordrer oss på hvordan vi sammen kan gjøre mer bærekraftige innkjøp. Vårt oppdrag er å bygge Norge med IT, og vi vil gjøre dette med hensyn til både mennesker og miljø.

Hvordan håndtere IT-utstyr bærekraftig?

Kartlegg og få oversikt 

Hva har dere av IT-utstyr i virksomheten? Finnes det noe på lager eller hjemme hos ansatte? Etter lang tid med hjemmekontor er det mange som har skjermer og annet utstyr hjemme. Er alt utstyret som er blitt medbrakt til hjemmekontor fremdeles i bruk? Lag en liste over antall og type produkter dere har som ikke er i bruk eller som er defekt.

Hvordan håndtere de ulike produktkategoriene?

Klienter og servere bør formatteres og slettes på en forsvarlig måte før de kan gjenvinnes. Smartmobiler og nettbrett kan ofte ha relativt høy restverdi, selv etter flere års bruk. Tilbehør som mus og tastatur har liten restverdi, men bør gjenvinnes som EE-avfall. Hva er hensiktsmessig håndtering av de ulike produktgruppene?

Finn ut hvem som har eieransvaret

Er det dere som har innkjøpsansvaret? Dersom det er et annet organ som har innkjøpsansvar, må dere kartlegge hvem som er juridisk eier av utstyret og hvem som dermed eier produktet når det er nedskrevet. Noen virksomheter lar ansatte overta klienter, nettbrett og mobiler. Få oversikt over hva virksomheten er ansvarlig for av ITprodukter som ikke er i bruk.

Bring the action!

Alle leverandører som selger IT-produkter skal også ha en avhendingsmulighet - det vil si at de er nødt til å kunne ta produktene dere har kjøpt tilbake. Men ikke alle leverandører har smidige løsninger for dette og ikke alle leverandører kan garantere sikker sletting eller gjenbruk. Gjør research og finn en partner som vil spille dere gode på dette området!

Tips til mer bærekraftig innkjøpspraksis

I en digitalisert verden blir det stadig viktigere å sørge for bærekraftig produksjon og bruk av IT. Det å etablere bærekraftskrav ved innkjøp av IT-løsninger er det kraftigste verktøyet vi har for å påvirke IT-bransjen i en mer bærekraftig retning. Vi har samlet våre beste tips basert på vår egen kunnskap om bransjen og behovene kundene våre har. Anbefalingen skal inspirere og gi din virksomhet en plattform å handle ut i fra.

Les tipsene her.

5 raske tips i bærekraftsarbeid for IT-produkter

 

  1. Enkle, klare og velfungerende rutiner for nedbryting av maskinvare. Det skal være enkelt å gjøre riktig!
  2. Intern policy som styrer når virksomheten anser det riktig å erstatte en enhet på grunn av alder eller slitasje.
  3. Samarbeide mellom HR og miljø-/bærekraftsavdeling
  4. Tydlig informasjon til brukere om hvorfor bærekraftsarbeid er viktig.
  5. Ta et aktivt valg av leverandør og produktanbud med utgangspunkt i bærekraftspørsmål.

 

Ønsker du å bli mer bærekraftig?

Ved samtykke godtar du at vi behandler og lagrer dine personopplysninger i våre systemer, og at dine opplysninger kan deles med våre samarbeidspartnere. Les mer i vår personvernserklæring og samtykket.

Tilbake til Bærekraft