Atea ønsker å skape en positiv endring i IT-bransjen. Vi tror at måten å gjøre det på er å samle oss bak et felles sett med bærekraftsprinsipper som allerede er implementert i våre egne organisasjoner, og anvende dem på innkjøp av IT. Kort sagt: Utvise lederskap, bruke forbrukermakten vår og la bærekraft være styrende for beslutningene vi tar. Det handler om mer enn bare å la handling følge ord for vår egen del – vi ønsker å skape en bevegelse.
Atea har etablert Atea Sustainability Focus for å bidra til endring i den globale IT bransjen. Grunnlaget for Atea Sustainability Focus er den årlige dialogen vår med nordiske IT-innkjøpere. Formålet er blant annet å identifisere de mest presserende bærekraftsspørsmålene for bransjen, men også å skape forståelse for hvordan vi best kan jobbe sammen for å styrke forutsetningene for mer bærekraftig IT. Gjennom å delta i Atea Sustainability Focus sin undersøkelsen bidrar du til å styrke bransjens forutsetninger for å oppfylle bærekraftskravene som stilles ved innkjøp, i tillegg til at det forenkler ditt eget arbeid med å formulere og følge opp relevante og effektive krav.
Etablerer strategier for bærekraftig IT
Den typiske respondenten er en beslutningstaker innen IT i en organisasjon med 500 eller flere ansatte. Dette er viktig, ettersom det indikerer at respondentene er personer med potensielt stor innflytelse. Henholdsvis 12 og 11 prosent av respondentene jobber med bærekraft eller innkjøp.
Et klart flertall (59 prosent) legger vekt på bærekraft ved innkjøp av IT-utstyr, og selv om funksjonalitet og informasjonssikkerhet er hovedprioriteringene, oppgir over halvparten av de spurte at de også tar i betraktning produktenes levetid og hvordan de bidrar til organisasjonens klima- og miljøarbeid.
Av tiltakene man kan treffe selv som IT-innkjøper, vektlegger respondentene særlig det å etablere en strategi for bærekraftig IT (49 %), styrke prosessen rundt bærekraftskrav (41 %) og å stille krav til produkter som inneholder gjenvunnede eller resirkulerte materialer (38 %). Samtidig finnes det en rekke hindringer for å kunne prioritere bærekraft i enda større grad, særlig utfordringer forbundet med å skulle måle effekten av innsatsen man gjør (35 %), mangel på tid og ressurser til å følge opp kravene (34 %) og at det er vanskelig å få informasjon om og sammenligne bærekraftsaspektet knyttet til de ulike løsningene (33 %).
ASF-dialogen starter våren 2021.
Vil du være med å bidra til å gjøre den globale IT-bransjen mer bærekraftig? Årets undersøkelse lanseres i mai. Klikk på knappen under og meld din interesse via skjemaet hvis du vil holde deg oppdatert.
Anbefalinger til bransjen:
Etabler lukkede materialkretsløp slik at avfallsmengder og behovet for utvinning av råmaterialer reduseres til et minimum. Dette er et tiltak bransjen kan iverksette med en gang, og et område der det finnes gode muligheter til samarbeid.
Anbefalinger til bransjen:
I den nye ASF-rapporten kommer det tydelig frem at nordiske IT-kjøpere vil at IT-bransjen skal omstille seg i retning av en sirkulær økonomi. I rapporten oppfordrer kjøpere bransjen til å lage en felles standard for tilbehør – «One cord only!» og å jobbe for å få en global sertifiseringsstandard for sirkulært IT-utstyr.
Anbefalinger til bransjen:
Fokuser på åpen rapportering og informasjon om bærekraft for produkter for å skape et solid grunnlag for overvåking av effekten av tiltak, for eksempel for å oppnå fremtidige bærekraftsmål.
ASF Advisory Board er det rådet som samler og tolker svarene som de nordiske IT-avdelingene deler i ASF-dialogen. Rådets oppgave er å formulere fokuserte og relevante tiltak som videreformidles til bransjen gjennom organisasjonen RBA – Responsible Business Alliance.
I den første ASF-rapporten identifiserte nordiske IT-kjøpere åpenhet som bransjens viktigste bærekraftsproblem. Den overordnede anbefalingen i rapporten var å utvikle et felles rapporteringsrammeverk for bransjen. I dag, to år senere, ser vi resultatet idet RBA lanserer innkjøpsveiledningen «Practical guide to transparency in procurement».
Veiledningen er tydelig på at stemmen til nordiske IT-kjøpere via ASF har bidratt til økt åpenhet i den globale IT-bransjen. Den kan bli et viktig og verdifullt verktøy for både bransjen og innkjøpere.
Blant annet gjennom å: